Logo Overskrift

Hjemme hos: Per Vidar Syversen

 

av Bjørn Thorsbakken

Hjemme hosNår og hvorfor startet du som akvarist?
Jeg, som de fleste andre drev med dette i barndommen. Jeg hadde en far som lagde akvarie til meg i 10-årsalderen. Jeg fikk et lite et først, og så en 100-liter med kittet stålramme som fremdeles står i garasjen. Til å begynne med hadde jeg forskjellige Tetraer og så forskjellige levendefødere. Og etterhvert når interessen begynte å dabbe av hadde jeg en familie med Palettciklider som til de grader gikk i innavl i år etter år frem til jeg var noen-og-tyve. Så tok jeg opp igjen hobbyen i 2008 hvor jeg kjøpte et 250-liters AkvaStabil. Det var egentlig under påskudd for å prøve å få sønnen min interessert og jeg kjøpte det til hans 12-årsdag. Det skulle liksom til være til han, men det ble bare liksom da han ikke var særlig interessert

Hvor lenge har du vært medlem i Oslo Akvarieklubb?
Jeg tror jeg ble medlem høsten 2008. Først var jeg på noen møter og så meldte jeg meg inn.

Hjemme hosHvordan fikk du kontakt med Oslo Akvarieklubb?
Jeg søkte nok på nettet. I gamle dager var jeg med i Bøler Akvarieklubb og med ny interesse ønsket jeg å bli med i en klubb og fant Oslo Akvarieklubb.

Er du medlem av noen andre klubber/foreninger?
Ja, er medlem i Poecilia Scandinavia. Og så besøker jeg jevnlig klubben i Lillestrøm, hender også at jeg tar turen til Drammen akvarieklubbs møter. Jeg synes det er kjempeartig med klubbmøtene og de faglige innslagene.

Hva er hovedinteressen din i dag? Dine interessefelt innenfor hobbyen?
Det er levendefødere det går i, stort sett. Og så har jeg vanlig Ancistrus og L-144. Men det er levendefødere som er interessen og spesielt viltformene. Jeg synes også det er veldig stas med planter, men har ikke CO2 og masse lys. Jeg har rikelig med planter, men det er de artene som gror godt. Det er artig å lage biotoper, å tilstrebe naturlige forhold. Til å begynne med prøvde jeg bare å bruke planter fra Sør-Amerika, men det har etterhvert blitt noe «utvannet».

Hvor mange akvarier har du? Størrelse?
I dag har jeg to 250-litere, en 105-liter, en 85-liter, en 60-liter, en 54-liter, en 37-liter og en 14-liter.

Hjemme hosHva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har avlet eller holdt?
Den artigste fisken tror jeg kanskje er Characodon lateralis (Regnbuegoodeide). Den hadde jeg problemer med til å begynne med. Den døde rett og slett første gang jeg kjøpte den på auksjon. Men så kjøpte jeg noen nye som jeg tror kom fra Morten Ask, og plutselig ynglet de og nå trives de godt. Det er en veldig fin fisk - morsom - som var veldig sky til å begynne med, men er nå er den veldig aktiv og fremme.

Hva er din favorittfisk? Favoritter art/slekt/type?
Det er generelt viltformer. Jeg har flere Poecilia og for tiden har jeg tre forskjellige sverddragere, så Xiphophorus er morsomt. Jeg hadde håpet å få til litt mere Limia, men de har jeg litt problemer med. Jeg hadde pygmésverddrageren en stund, Xiphophorus pygmaeus, den er ikke så lett å få til. Hos meg løsnet det og den gikk bra lenge, men så solgte jeg sikkert unna for mange og så plutselig var den borte.
Og så prøvde jeg Neoheterandria elegans (Tiger Teddy), en kjempeartig liten fisk som av en eller annen grunn bare forsvant. Jeg fant etterhvert at flere fisk hadde klart å hoppe ut gjennom en liten sprekk i et heldekkende armatur.

Hva er din favorittplante Favoritter art/slekt/type?
Ludwigia repens, den med de røde bladene, trives veldig godt hos meg. Jeg liker også vanlig sverdplante, men den blir ofte litt stor og dominerende når man ikke har store kar.

Noen planer om nye kar/arter?
Jeg har forsøkt Apistogramma og kommer til å prøve det igjen. Drømmekar / drømmeoppsett? Jeg har ingen store drømmer, men hvis jeg skulle startet opp på nytt ville jeg hatt en ordentlig reol. Og nå har jeg dessverre ikke avløp i rommet hvor jeg har karene, så det hadde vært ønskelig med et rom med avløp og en reol for å få mer orden på ting.

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytter?
Til å begynne med byttet jeg vann hver fjortende dag, men i det siste har jeg nesten ikke byttet vann og stort sett bare fylt på. Og det ser ikke ut til å gjøre noe forskjell på de fiskene jeg holder. Så pr i dag har jeg ikke rutinemessige vannbytter.

Bruker du vannpreparater?
Jeg kalker jo litt, i og med at jeg har levendefødere. Og så gjødsler jeg litt innimellom med en hovedgjødsel jeg har laget selv.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Det er alt mulig. Det er selvfølgelig tørrfôr og frossenfôr og så lager jeg rekemiks. Levendefôr er spennende; Jeg har mikromark og Waltermark og har forsøkt å få til Daphnier flere ganger uten noen suksess. Og om våren fanger jeg mygglarver. Jeg var nylig i Sverige og fikk tak i storebroren til Grindalmark som jeg nettopp har startet kulturer med.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Nei, jeg har ikke det, bortsett fra nå nylig hvor jeg besøkte akvariet i Stockholm som var fint, men det var lite ferskvannsfisk. Da var jeg også innom Södermalms Akvarieaffär og fikk tak på noen Limia og levendefôrkulturer. Ellers hadde det vært spennende å vært med på messer i regi av Poecilia Scandinavia.

Hvar er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?
Jeg har ingen store “höydare”, men i og med at jeg hadde mye problemer med Regnbuegoodeidene ved første forsøk, så var det veldig artig når de begynte å yngle.

Hva er den verste opplevelsen?
Jeg har heller ikke hatt noen store traumatiske opplevelser, bank i bordet. Ingen lekkasjer så langt. Men er livredd vannlekkasjer og det er grunnen til at jeg har alt i kjelleren. Så det «verste» jeg har opplevd er å ikke «få til» en fisk. For eksempel Neoheterandria elegans hvor jeg kjøpte en fin stim, og alle ble borte, en liten hverdagstragedie.

Oversikt