Logo Overskrift

Hjemme hos: Jan Gundersen

 

Av: Bjørn Thorsbakken

Når og hvorfor startet du som akvarist?
Hjemme hosI november 2006 kjøpte jeg det første karet, fordi jeg alltid har hatt interessen. Jeg kjøpte det for å ha det på barnerommet, og derfra gikk det slag i slag. Jeg hadde oppdrett på Black Molly som var høygravide når jeg kjøpte dem, i løpet av den første uka. Og etter to uker hadde vi et kar til. Så ble det ett til og jeg begynte å lese litt og så begynte det å balle på seg i den forstand at det ble litt mer, så litt mer og enda litt mer. Og så begynte jeg med L-maller. Interessen kom ganske fort og det begynte med at jeg kjøpte en gruppe L-135. Så utvidet jeg med grupper av andre mallearter, og kom plutselig over en gruppe med Corydoras. Jeg trodde det var Corydoras rabauti, men når jeg viste bilder av den på nettet lurte folk på hvor jeg hadde kjøpt dem fordi det var Corydoras eques. Corydoras eques hadde da ikke vært å finne i Norge på mange år. Det var helt tilfeldig. Cory-interessen kom snikende da, men det var L-maller som jeg drev mest med og jeg hadde flest grupper av. Så fikk jeg en sykdom og mistet 10 grupper med forskjellige arter over 14 dager. Jeg vet ikke helt hva slags sykdom det var, men det så ut til å være en form for indre blødninger. Den siste gruppen jeg hadde var L-144 og de var røde, ikke gule slik de skal være. De tre siste fiskene jeg hadde puttet jeg i “Malawi-vann” og dagen etter så de ut til å være friske. Etter dette gikk jeg over til cory. Alt dette hendte i løpet av det første året etter at jeg startet.

Hvor lenge har du vært medlem i Oslo Akvarieklubb?
Jeg ble medlem mai 2007, ble valgt inn i styret januar 2008 og ble formann august 2008.  Det er vel det man kaller lynkarriere. Jeg engasjerte meg i klubben fordi jeg har en tendens til å engasjere meg i det jeg driver med og fordi jeg synes det er gøy. Hvis jeg kan bidra til at ting glir bedre så er jeg med. Så er jeg litt nysgjerrig og eneste måten å få innsyn er å stikke hodet frem og melde seg.

Hvordan fikk du kontakt med Oslo Akvarieklubb?
Jeg fant klubben på Akvaforum. Jeg så at flere brukere på Akvaforum hadde tilknytning til en klubb og fikk et innfall og søkte på klubber i området, fant OAK og meldte meg inn på klubbens hjemmeside. Det første møtet jeg var med på var i mai med ca. 20 deltagere. Det var gøy, selv om det ikke skjedde så mye og at noen holdt foredrag. Jeg ble bra mottatt og fikk først kontakt med Tor og Frank.

Er du medlem av noen andre klubber/foreninger?
Jeg har funnet ut at livet mitt dreier seg mye om vann. Jeg er akvarist, jeg er svømmedommer, sjøspeider, rørlegger og jeg tror ascendanten min er vannmann! Jeg er medlem i Oslo KFUM Sjøkorps, Bærumsvømmerne og Catfish Study Group. Jeg var også med i Guardians of Catfish, men der er det for tiden liten aktivitet.

Hva er dine interessefelt i hobbyen?
Corydoras - Fordi det er interessant fisk, morsom fisk. De følger ofte med på hva du driver med.  Og så er det gøy når de stikker hodet ned i sanden og går i lek, og alt det der. Det falt litt på at jeg hadde et par cory-grupper som overlevde sykdommen der jeg mistet alle L-mallene mine, og at det var det et miljø for Corydoras. Der er det så mange arter å velge mellom og jeg har klar å opparbeide en samling med uvanlig fisk, takket være internasjonal støtte. Det blir alltid med noen sjeldenheter når jeg hvert år drar til England i mars for Catfish Study Group Convention. I år skal jeg hente to grupper. Den ene, C-30, mistet jeg i sommer da karet kokte.

Hvor mange akvarier har du? Størrelse?
Hjemme hosJeg har vel 15-16 kar gående. En 375-liter der har jeg gullfisk, det står kaldt fordi de går i en 12-1300-liters dam om sommeren. En 312-liter og noen 75- og 45-litere. Jeg bytter ut slik at jeg skal ha flere 45-litere til artskar.

Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har avlet eller holdt?
Det mest uvanlige er Corydoras parallelus, den har jeg yngel på nå. Der er vel en til i Norge som har hatt yngel på den tidligere. Det er relativt enkelt å få dem til å leke og legge egg, men å få yngel til å overleve er vanskelig. Selv Ian Fuller anser den som blant de vanskeligste å få opp.

Hvar er din favorittfisk? Favoritter art/slekt/type?
Jeg synes at Corydoras boesmani er råflott. En annen art jeg synes er vanvittig flott fisk er CW-37. Disse har jeg lånt bort til Erik Johansen fordi han har drettet dem tidligere og skal forsøke å drette på mine og få opp en større gruppe har. Jeg hadde fire hanner fra før av og så avtalte jeg å møte noen tyskere på Catfish Convention som hadde en gruppe til meg.

Hva er din favorittplante, favoritter art/slekt/type?
Jeg har ingen favoritter i utgangspunktet. Jeg bruker planter hovedsakelig som gjemmesteder for fisken. Moser er bra, Javamose og også Javabregner er fine. De må være hardføre og klare seg med lite lys, eller blir det borte her hos meg. Noen planer om nye kar/arter Den nærmeste planen er å sette opp tre 45-litere. Ellers har jeg planlagt i flere år å bygge et akvarierom med 50-70 kar og automatisk vannbytte i kjelleren, men jeg vet ikke når jeg får ut fingeren. Det jeg har når er midlertidig plassering av kar på vaskerommet og fyrrommet, og kan ikke kalles akvarierom. Når det gjelder arter blir det det som måtte dukke opp, jeg kommer til å holde mer L-maller og holde disse sammen med Cory-arter som tåler varmt vann.

Drømmekar / drømmeoppsett?
Det hadde vært kult med et kjempekar på 1500-2000 liter i stua, men det blir en drøm. Jeg må nok bytte kone for å få til det - ha ha.

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytter?
Jeg tar vannbytter etter behov. Jeg fyller ofte opp igjen det som har dampet av da jeg ikke har dekkglass på karene mine. Vannbytter tar jeg hvis jeg ser det er det er mye grums eller pumpene begynner å bråke for mye, og det kan være ned til et par ganger i året.

Bruker du vannpreparater?
Nei, jeg har prøvd, men så ikke at det hadde noe for seg. Jeg benyttet aquasafe en periode men kunne ikke se at fisken hadde noe utbytte av det. Jeg liker ikke å tilsette masse rart og bruker alltid vann rett fra krana. Jeg har et osmoseanlegg, men det har jeg foreløpig ikke brukt, og satser på å ta det i bruk når jeg får ferdig akvarierommet.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Warleys shrimp pellets, Tabi Min og flakfor. Det hender jeg bruker mygglarver og annet frossenfor. Det var meningen at jeg skulle grave opp mark i hagen og kutte det opp, men det har så langt stort sett blitt med tanken. Jeg har gjort det er par ganger. Det var populært hos fisken men ikke hos kona.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Er det et offentlig akvarium der jeg er så stikker jeg alltid innom. Ellers er det jo de årlige møtene til Catfish Study Group, Catfish Study Group Convention, i Wigan i England i mars som jeg har vært på de siste 4 årene. Wigan har en av verdens beste butikker når det gjelder maller, Peer Aqautics. Selv forskere som har lett etter en art i mage år fant den der. Og så har jeg vært med på Oklungen treffet flere ganger. Det er et supert arrangement, men det er synd at det ikke er flere fra Oslo som blir med. Det er et akvariearrangement med egentlig lite akvarieinnhold, og mer et sosialt arrangement. Det finnes sikkert de som de som sitter og snakker fisk hele tiden, men de fleste er der for å være sosiale og å få med seg høydepunktet som er et foredrag natt til søndag. Ellers har jeg vært på tur med styret. To ganger til Akvariemessen i Duisburg og Akvariemessen i Napoli i fjor.

Hva er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?
Hjemme hosJeg synes det var stor stas som nesten ny formann å kunne være vert for storheter som Ian Fuller, Heiko Bleher og Ingo Seidel på klubbens 80-årsjubileum. Jeg hadde dem på middag her hjemme.

Den siste tiden har jeg hatt oppturer med å få yngel på Hypancistrus zebra. Og å finne yngel på H. zebra, C. sterbai og L-004 i samme kar den samme helgen - var en god helg.

Hva er den verste opplevelsen?
Det var sykdommen med alle L-mallene som forsvant. Det var ikke morsomt. Da forsvant det fisk som jeg aldri kommer til å se igjen, F.eks. L-278 som var helt rå til å spise sandsnegler. Og så gikk det en del kroner. Det var 10-12 arter med 5-10 fisk i hver gruppe. Jeg fikk til og med spesialmedisin som butikkene bruker uten at det hjalp. Overraskelsen var derfor stor når jeg som en siste krampetrekning puttet de siste mallene i en bøtte med vann fra Malawi-karet, og de ble friske!

Noe du vil si til klubbens medlemmer i forbindelse med 85-års jubileet?
Jeg vil rette en pekefinger til medlemmene om å bli flinkere til å hjelpe til. Noen av oss jobber livskiten ut av oss på arrangementer, og vi er stort sett for få til å dekke alle oppgavene. Da er det litt irriterende å se at medlemmer sitter og ser på og ikke gidder å hjelpe til. Spesielt på storauksjoner som er den største inntektskilden til klubben. Uten inntektene fra storauksjonene ville det blir det ikke annet enn sosiale møter uten foredrag. Så der må folk bli flinkere til å stikke hodet frem og hjelpe til. Det kan ikke være slik at det er styret og noen få til som skal drifte inntektene til klubben. Uten inntekter er det lite igjen av klubben. Og så håper jeg mange av medlemmene benytter muligheten til å delta på jubileumssymposiet og oppleve de store foredragsholdere som kommer, og alt det sosiale rundt dette. Du blir kjent med andre akvarister på en helt annen måte. I tillegg til de utenlandske foredragsholderne er det flere akvarister i utlandet som har sagt de skal komme.

Hva er dine tanker om klubben fremover?
Jeg har tanker om at klubben har potensiale til å bli enda større. Men skal vi ble virkelig store tror jeg vi må ha egne lokaler. Jeg vet at det er mange som treffes utenom møtene. Og jeg tror det hadde vært fint å kunne hatt et lokale der vi kunne holdt fisk og hatt åpent slik at folk kunne møtes flere ganger i uken. Da hadde vå fått en mer sammensveiset klubb. Jeg har vært inne på tanken om å kontakte Oslo kommune for å finne ut hvordan de kan bidra med egnede klubblokaler hvor vi kan ha utstillinger og jevnlige aktiviteter,   Hvis vi ser litt en annen vei i forbindelse med planene rundt det offentlige akvariet, som har eksistert siden 1930-tallet, så var vi tiltenkt å kunne holde klubbmøter der. Og det vil være en grobunn for at klubben kan bli mye større. Her ville vi kunnet utforske akvariene både foran og bak kulissene og hjelpe til som frivillige. Jeg tror det ville vært veldig fint for medlemmene og kunne bidratt til å styrke klubben.

Men for å få til noe av dette er det viktig at vi er flere enn en håndfull ildsjeler som drar kubben videre. Medlemmene må ønske at klubben er noe mer enn et sted de drar for å høre på et foredrag en gang i måneden.

Når det gjelder oppdrettskonkuransen er det viktig at vi ikke bare innad i klubben viser hva vi får til av oppdrett, men at vi også kan skilte med at vi er Norges største oppdrettsklubb. Så jeg håper alle medlemmene blir flinke til å melde inn alle sine oppdrett i jubileumsåret.

Oversikt