Logo Overskrift

Hjemme hos Roald Knapper

 

Av: Bjørn Thorsbakken

Hos Roald KnapperNår og hvorfor startet du som akvarist?
Jeg fikk mitt første akvarium i 1962, rett etter at jeg giftet meg. Svigerfaren min hadde akvarium og var en dyktig akvarist som fikk oppdrett på mange arter, og kona hadde fått med seg et avlangt kar i rustfritt stål. Jeg sa herregud hva er det du kommer med?  Hun sa jeg har fått det av pappa. Jeg sa - dette bryr jeg meg ikke noe om. Så hun holdt på å styrte med det en stund, men så gikk det med meg som mange andre. Jeg tror det var black molly hun hadde, som fikk noen unger. Og da ble jeg bitt av basillen. Så snakket jeg med svigerfaren min som mente at jeg burde melde meg inn i en akvarieklubb, for da ville jeg treffe likesinnede og komme i kontakt med mange du kan bytte fisk med.

Hvor lenge har du vært medlem i Oslo Akvarieklubb?
Siden 4. september 1964.

Hvordan fikk du kontakt med Oslo Akvarieklubb?
I 1964 var det en akvarieutstilling på håndverkeren med Oslo Akvarieklubb og Bøler Akvarieklubb. Og jeg valgte da å melde meg inn i Oslo Akvarieklubb. Og siden da har jeg vært medlem. Jeg tror nesten at jeg har vært på samtlige møter. Jeg har hoppet over noen, men det er ikke mange møtene jeg ikke har vært med på i løpet av de 50 åra. Den gangen var det en ganske liten klubb. Det var kanskje 15 medlemmer på møtene. Vi har holdt møter mange steder. Da jeg ble med hadde vi møtelokale Universitetsgata over Humla. På møtene var det nesten som nå, jeg husker ikke om det var så mye foredrag, men det var auksjon og mye prat. Og så var vi mye hjemme hos hverandre den gangen. Da var klubben så liten at vi ble veldig godt kjent. Siden har vi vært på kanskje på åtte til ti forskjellige plasser. Det var blant annet på Deichmann i Bogstadveien, så nede ved gamle rådhus. På Deichmann på Grünerløkka, på Sagene og på Deichmann på gamle Sandakersenteret. Og på lærerinnelagets hus, som vi var på før vi kom til Oppsal. I epoken med Jan Holt hvor han var drivkraften i Oslo Akvarieklubb vokste klubben. Han ville ha en stor klubb, mens andre ville ha en liten klubb. Med liten koselig klubb kan man være hjemme hos hverandre, mens i en stor klubb blir man ikke så godt kjent med hverandre. Selv synes jeg det er koselig med en liten klubb, men det er smak og behag. Jeg synes ikke klubben har forandret seg så mye. Fremdeles gleder jeg meg og ser frem til hvert eneste møte.

Er du medlem av noen andre klubber/foreninger?
Ja, jeg er også medlem i Lillestrøm akvarieklubb. De to dagene med klubbmøter er høydepunktene i måneden.

Hos Roald KnapperHva er hovedinteressen din i dag? Dine interessefelt innenfor hobbyen?
Det er tanganyika, Julidochromis marlieri fikk jeg første gang i 1972 og har hatt den arten opp gjennom årene, men ikke samme stammen hele tiden. På 70-tallet var det veldig vanskelig å få tak i tanganyikafisk. Jeg var i København og kjøpte med meg marlieri og så mange Tropheus som jeg kunne ta med meg. Jeg kjøpte også prinsesser (Neolamprologus brichardi) en gang i Frederikshavn. Det er litt rart at når man har hatt en fisk veldig lenge så vil man bytte den ut, men så går det bare en liten stund og så havner du tilbake med den samme arten. Så det har blitt mye Julidochromiser, prinsesser og Tropheuser.

Jeg har også hatt mye discus. Jeg har kjøpt discus for maange penger. Jeg tør ikke fortelle kona engang for hvor mye. Så jeg har bløffa henne litt, men hun skjønner jo det. Når en discus koster 13-1400 kroner blir det fort mye penger. Men jeg har også kjøpt en del privat og da er det litt andre priser.

Hvor mange akvarium har du? Størrelse?
Nå har jeg tre kar, ett på ca. 60-70 liter og to kar på ca. 300 liter. Jeg har egentlig ikke hatt flere kar. Jeg spurte kona en gang om ikke det var plass til et kar på kjøkkenet, men det fikk jeg beskjed om at jeg bare kunne glemme. Men jeg hadde en gang et kar i kjelleren hvor jeg passet på karper fra en dam på Bjølsen, men det gikk ikke så bra og jeg mistet en del av dem.

Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har avlet eller holdt?
Jeg har hatt mye oppdrett opp gjennom tidene. Jeg har hatt oppdrett av scalarer, tropheus, discus og selvfølgelig tanganyika-ciklider og levendefødere. Det vanskeligste var nok discus.

Hvar er din favorittfisk? Favoritter art/slekt/type?
Det må bli discus. Det synes jeg er en staselig og fin fisk. Utover det så blir det tanganyika.

Hva er din favorittplante Favoritter art/slekt/type?
Sverdplanter synes jeg er fint, men jeg har hatt problemer med dem i det siste. Men jeg skal prøve igjen og kanskje tilsette litt jerm,

Hos Roald KnapperDrømmekar / drømmeoppsett?
Hvis jeg hadde stort hus skulle det blitt et stort kar med Tropheus, men det blir bare med tanken.

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytter?
Jeg prøver å bytte en tredjedel hver uke. Så det har blitt noen tusen liter opp gjennom årene (over en halv million liter vann red anm.).

Bruker du vannpreparater?
Nei. Til å begynne med så kjøpte jeg masse rart på apoteket og blandet tanganyika-vann, men etterhvert har jeg sluttet med det og nå bruker jeg ikke noen tilsetninger. Jeg jobbet på Nycomed og pleide å ta med bøtter med osmosevann som jeg brukte til discusen, men nå er det vann rett fra krana.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Jeg har fôret mye med oksehjerte til discus. Som jeg blandet med spinat og vitaminer. Til Tropheusene lager jeg rekemix og så bruker jeg litt pellets og spirulinaflak. Guppyene gir jeg vanlig flakfôr som jeg vinner på klubbloterier rundt omkring. Men det er bedre og billigere å lage det selv.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Jeg har vært med på bussturene som klubben har arrangert. Og det synes jeg er veldig koselig både med sosialt samvær og å dra til forskjellige akvariebutikker. Jeg har også kommet over akvariebutikker når jeg har reist til Danmark.

Hvar er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?
Det var når jeg fikk oppdrett på discus. Det synes jeg var gøy. Når man får fisken til å trives og yngle, og ikke bare dør, synes jeg er helt topp.

Hva er den verste opplevelsen?
Det var når jeg mistet alle mine Tropheusene. Kona fortalte at lyset skrudde seg av og at hun ikke fikk skrudd et på igjen. Da visste jeg nesten hva det var og da jeg kom inn på rommet hørte jeg drypp, drypp. Det var en lekkasje og vannet hadde dryppet ned i kontakten og ført til en kortslutning. Det var sent på kvelden og jeg måtte sette i gang å redde fisk, men jeg hadde ikke annet backupkar enn et 60-70 liter og der skulle jeg ha 60-70 Tropheuser i. Det gikk ikke bra. Da mistet jeg fisk for mange tusen kroner. Det var veldig kjedelig, men det er sorger og gleder i denne hobbyen.

Oversikt