Logo Overskrift

Symposium 1.-3. mai 2009

80-års Markering

Referat av Joakim Tryland

 

Helgen 1-3 mai var det duket for markering av klubbens 80-års dag. Symposiet samlet folk fra inn og utland for å høre foredrag av høy kvalitet og for å omgås sosialt med andre akvarister.


Oslo Akvarieklubb er Norges eldste akvarieklubb og markerer i år sitt 80-års jubileum. Det er faktisk få akvarieklubber på verdensbasis som klarer å matche vår alder og det er noe vi bør være virkelig stolte av.

IngoDette er noe vi ønsket å markere med en sammenkomst. Vi fikk i høst også en henvendelse fra Guardians of Catfish, en internasjonal klubb for malleinteresserte, de har i alle år arrangert sine årsmøter i Sverige, men ønsket nå å prøve Norge. Da var Oslo et naturlig valg og de ba oss om hjelp til å arrangere dette. Vi fant derfor ut at vi kunne slå sammen disse to arrangementene til ett virkelig stort arrangement. Som sagt, så gjort. Etter mye arbeid hadde vi klart å få tak i fire forskjellige foredragsholdere med virkelig høy kompetanse på sine områder. Et mål med foredragsholderne var å få så stor variasjon i foredragene som mulig slik at det skulle passe for flest mulig. Vi ønsket at dette arrangementet skulle være for så mange som mulig, ikke bare én gruppe tilhørere. Et slikt arrangement er ikke gratis og sponsorer må også kontaktes. Vi fikk sponset premier til loddsalg av Imazo, Akvarieteknik og ikke minst Dahls Dyrerike som slo på stortromma med bl.a. et 190-liters juwel hjørnekar som hovedpremie på søndagen. Vi fikk også verdifull økonomisk støtte av TAM Alna og Aquarium AS (Buddy, CC Vest) som bidrar til å lette den økonomiske belastningen et slikt arrangement er.

IanIngoForedragsholderne er kjente for de aller fleste akvarister og vi har skrevet litt om de i innkallelsen til seminaret, men kortversjonen; Ian Fuller har skrevet to bøker om Corydoras og har drettet vanvittige 110 forskjellige Corydoras-varianter. Ingo Seidel har også skrevet flere bøker. Hans spesialområde er L-maller. Heiko Bleher er antakelig verdens mest ettertraktede foredragsholder innenfor vår hobby, og ikke uten grunn. Han har over 800 ekspedisjoner bak seg og har skrevet over 600 forskjellige artikler. Han står bak funnene av veldig mange av de sjeldne og mindre sjeldne fiskene som finnes i akvariehandelen i dag. Både førstegangsfunn og reintrodusering av arter som har gått “tapt” for akvariehandelen (m.a.o. ekstremt vanskelig å finne i naturen). Og til sist så fikk vi tak i Alf Stalsberg. Det er viktig å ha noen norske foredrag også og Alf er en institusjon i akvarie-Norge. Lang erfaring, og ikke minst vinner av Kvitt eller Dobbelt i 1994 om ferskvannsakvariefisk. Kompetansen bør det ikke stå på. Alt var klart for et flott arrangement.Alf

Når vi får foredragsholdere langt fra til Oslo så må vi også få vise litt av vår flotte by. Rett fra flyplassen dro undertegnede sammen med Heiko Bleher og hans kone Natasha ned til Oslo sentrum for å besøke Jims butikk der. Etter besøket hos Dyrego, Oslo City dro vi hjem til Jim for en flott middag - en flott avslutning på dagen. Heiko Bleher hadde et ønske om å se Kon-Tiki museet og vikingskipene og selvsagt som de ekte Oslo-beboerene vi i styret er så var det vel ingen av oss som har vært på disse museene siden vi gikk i barnehagen, mer eller mindre. HeikoBleher og Fuller ankom på torsdagen, så fredagen dro vi av gårde til Bygdøy for å oppleve litt kultur. Ingo Seidel ankom også på fredag formiddag, så nok en svipptur til Gardermoen senere så var også Ingo på plass på Bygdøy. Dette var en interessant tur; for det første er det en stor ære å bli kjent med slike kapasiteter i hobbyen litt på “privaten”. Det er ikke til å stikke under en stol at dette var stas for alle oss i styret. For det andre var det veldig spennende å Heiko foredragfølge med Bleher på museet. Vi “vanlige” folk syntes jo selvsagt det er spennende og lærerikt å gå i slike museer, men Bleher har et helt annet referanseregister enn mange fordi han har reist så ekstremt mye. Flere ganger så vi på diverse figurer og ting som Heyerdahl har funnet og samlet sammen hvorpå Bleher peker på figurene og kommenterer at slike tilsvarende har han funnet helt andre steder i verden enn hvor Heyerdahl var. Jeg tror Thor Heyerdahl og Heiko Bleher hadde hatt veldig mye å prate om. Fredagen ble avsluttet med en middag på en lokal pub; det hadde begynt å komme en del folk fra Sverige og vi dro alle ut for litt god mat.

Dagen etter var dagen vi alle har ventet på i lang tid. På lørdagen begynte selve arrangementet og folk begynte å strømme til fra nært og fjernt. Alltid spennende å se hvor mange som dukker opp til slutt. Arrangementets suksess avhenger av oppmøtet, så det er viktig at så mange som mulig benyttet anledningen. Skuldrene ble lavere når vi så at de aller fleste stolene i lokalet raskt ble fylt opp. Det kom ca 50 stk. på lørdagen og nesten like mange søndag. Man ønsker seg alltid flere besøkende, men oppmøtet var ikke så verst. Det var ganske mange fra vår egen klubb og det er spesielt gledelig.

PrivatJeg tenkte egentlig ikke å fortelle så veldig mye om selve foredragene; det blir for omfattende, men programmet var ganske fullt. På den annen side, når vi først har disse kapasitetene på besøk så ønsker vi å høre så mye som mulig og derfor trykket vi programmet så tett vi klarte. Vi måtte også benytte lørdags kveld for å få plass til alt. Alf Stalsberg holdt derfor et foredrag på suiten vi hadde leid - noe som var en hyggelig og fin uformell avslutning på dagens offisielle program.Ian

Selve festen på kvelden har Oslo Akvarieklubb god tradisjon for og vi hadde derfor også leid nevnte suite hvor det var god plass til å sitte og skravle langt ut i de små timer. Dette var særdeles hyggelig, det er ikke så ofte man har anledning å prate med akvarister fra det ganske land i en slik atmosfære. Og for oss i styret som var “på jobb” ble selvsagt anledningen benyttet til å knytte flere kontakter som vi forhåpentligvis får glede av fremover. Det ble også utvekslet en god del røverhistorier og mange holdt det gående til alt for sent på natta. En suksess med andre ord.

Søndagen inneholdt flere foredrag, og også denne dagen var det varierte temaer og mye Lunsjlærdom å ta med seg. En av fordelene med å ha et arrangement på et hotell er at matbordet var særdeles velfyllt. Kaker til frokost får man kun på hotell og er verdt mye av prisen i seg selv. Meget god lunsj var det også, så det skulle ikke stå på maten.

ØyvindAv andre poster på programmet hadde vi loddtrekning både lørdag og søndag med flotte premier fra hhv Imazo/Akvarieteknik og Dahls Dyrerike. Øyvind dro med seg hovedpremien lørdag (et par flipp-flopper, se bilde), mens Jan dro med seg hovedpremien søndag (190-liters hjørnekar). Ian Fuller forærte oss også noen flotte tegninger og en av sine bøker, som vi kunne lodde ut. Det var også en liten kvalitetsauksjon som avsluttet søndagen hvor det var en del spennende fisk.

Vi benyttet også anledningen til å få utvidet klubb-biblioteket noe. Klubben har fått en signert utgave av Bleher's Discus vol. 1 i biblioteket (den som låner og ikke leverer tilbake denne får med meg å gjøre!). Vi har også fått signert utgave av Ian Fullers bok om Corydoras, samt et par utgaver av Seidels bok om L-maller. En fin bunke med Bleher's meget flotte magasiner Aqua Geo er også nå klart for utlån, bl.a. for at dere skal få noe ut av dette, som ikke var på symposiet også!

GruppeGruppeMed dette så settes det punktum for denne delen av Oslo Akvarieklubbs 80-års markering. Vi som har jobbet med dette har kost oss og det virker som de som kom på seminaret også har hatt det hyggelig. Jeg håper dere har satt pris på initiativet.Noen av tilbakemeldingene vi har fått:
 

Ian Fuller:

“Once again many many thanks for a great weekend, I had a fabulous time and look forward to meeting you again in June.”
 

Erlend Bertelsen, leder Guardians of Catfish:

“Takk for sist, jeg er virkelig fornøyd med treffet, og det inntrykket jeg fikk fra de andre er også at de ble fornøyde. Både Mikael og Lars, sa at dette var det beste GOC møte de noen gang hadde vært på, og de har deltatt på en god del treff. Erlend”
 

Heiko Bleher:

“We enjoyed very much this great anniversary and we both wish the Oslo Aquarium Klubb all the very best for the future, growth and more meetings, lectures and seminars every year with every time bigger success.”
 

Lars Andersson, kasserer GoC:

“Hej, Jag vill tacka er för det utmärkta och trevliga arrangemanget Ni ordnade i samband med Ert 80-års jubileum.
Jag var väldigt nöjd och vill tala om för Er att Ni skall vara stolta över er klubb och speciellt det arrangemanget ni ordnat. Det är ett av de bästa akvariearrangemang jag varit på. Jag har varit på rätt många (ett åttiotal) så jag var väldigt glad när vi åkte hem mot Linköping, att den långa resan verkligen var värd besväret.
Alla föredrag var fantastiskt bra och Jag har hört Heiko Bleher ett par gånger tidigare och han var bättre än han varit då. Hans föredrag fängslade mg.
Ian Fuller har jag också hört ett par gånger tidigare och han var också bättre än tidigare.
Alf har har hört för rätt länge sedan. Hans föredrag i Oslo var mer fisk och flera miljöbilder än då jag hörde honom senast men lite för många bilder. Alf är en underhållande person och han berättade historier som fick mig att både rodna och skratta.
Ingo är fängslande och föredragen var mycket bra. Jag beundrar Ingos engagemang. Han ger 100% för sina L-malar.
Ert arrangemang var kjempe grejt och speciellt gillade jag greppet med sviten ni hyrt för natten mellan lördag och söndag. Det var väldigt god stämning och det var kul att träffa så många nya akvarister. Vårt utbyte mellan Sverige och Norge är annars inte riktigt så bra och omfattande som jag skulle vilja önska. ...
Jag är nyvald kassör i Guardians of Catfish och vill från min och Guardians sida tacka er för ett storslaget arrangemang och tillönska er en god framtid.
Till sist vill jag önska att Ni hjälper oss i Guardians of Catfish att få fler medlemmar från Norge och Oslo.”
 

Geir Stokke, via Nettakvariet:

“Takk til Heiko, Ingo, Alf, Ian og OAK for ett kjempehyggelig arrangement! Flott at en akvarieklubb deler med sitt over/underskudd til alle akvarister i det ganske land, for det var både “siddis”, bergenser, trønder, nordlendinger, og østlendinger blant deltakerne. En tankevekker til klubber som kanskje ikke er så opptatt av å dele av sine overskudd, for dette koster.”
 

Melek, via Nettakvariet:

“Var en kjempegøy helg dette her legger gjerne ferien min til et slikt arrangement neste år også “
 

Arild M, via Nettakvariet:

“Ja, dette var et flott tiltak av OAK Jeg fikk med meg foredragene på lørdag. Absolutt verdt turen.”
 

Bjørn Rildå, via Nettakvariet:

“Dere er helt utrolige, takk for en superhelg både faglig og ikke minst (som alltid) sosialt. Dette skal vi leve lenge på og håper enda fler ser sin besøkstid ved neste anledning.”

 

Tilbake