Logo Overskrift

Medlemsmøte 7. januar 2010

 

Referat av Joakim Tryland


Den første halvtimen av møtet gikk med til litt sosial omgang og påfylling av drivstoff. Det var både rundstykker og pølser å få kjøpt på møtet i tillegg til drikke. Medlemmene kom en etter en og når Jan ønsket velkommen til de oppmøtte kl. 19 så talte vi ca. 35 stk. Ikke dårlig for en såpass kald dag med tosifret antall minusgrader.
Vi kunne også ønske velkommen tre nye ansikter og håper de satt pris på møtet.

KjellFørste post på programmet var foredraget og denne gangen var det Kjell Fohrman som var på besøk. Fohrman er det mange som kjenner gjennom en årrekke i bransjen og har reist mye rundt i Skandinavia tidligere for å holde foredrag. Kjell Fohrman har drevet med akvariefisk i mer enn 35 år.
Han har vært formann i både akvarieforeninger, akvarieorganisasjoner og bransjeforeninger. I dag driver han den svenske akvariesiden www.zoopet.com som har mer enn 5000 treff og 600 innlegg daglig, samt gir ut bøker i Back to Nature serien på flere språk (blant annet norsk). Neste bok i serien kommer til å handle om Nano-akvarier. Han har i dag ca. 10 akvarier hjemme, der det minste er 17 liter og det største er på 3000 liter.

Foredraget Fohrman skulle holde hadde tittelen ”Miljövän eller miljösvin?” og handlet i korte trekk om hvilke tiltak vi som akvarister kan gjøre for å gjøre akvarieholdet vårt mer miljøvennlig. Han kom innom temaer som isolering av akvarium, bruk av reflektor (som kan øke utbytte av lyset fra 50-300%) og hvordan type reflektor som er mest effektivt. Han pratet også om temperatur og påpekte at de aller fleste av oss holder fiskene våre i varmere vann enn strengt tatt er nødvendig. Et par grader kaldere vann gir store gevinster både på strømforbruk og naturligvis også for lommeboka. Fohrman var innom mange spennende temaer og han hadde funnet frem mange tall og beregninger som viste hvor mye strøm man sparer ved å bruke dekkglass kontra åpent kar f.eks. Noe av det som overrasket meg mest var tallene han la frem som viste at det faktisk er mer miljøvennlig å kjøpe viltfanget fisk enn oppdrettsfisk. Det forbrukes mindre energi og co2 pr. fisk ved å hente de fra naturen og fly de til oss; enn man måtte brukt for å fore opp yngelen med strømforbruk for å varme opp vann o.l. Dette var nytt for meg. I tillegg har man det globale aspektet ved at kjøp av viltfanget fisk gir støtte til næring i regnskogområder slik at folk der kan tjene til livets opphold ved å fange og selge akvariefisk i stedet for å selge eiendommene sine til storindustri som kutter ned trærne og bruker de til hamburgerfarm o.l.

KjellEtter foredraget så var det tid for sosialt, med loddtrekning og mer inntak av flytende og fast føde. Loddbordet var også denne gangen fyldig, og hovedsponsor Webzoo hadde virkelig slått på stortromma denne gangen og gitt oss et stort utvendig TetraTec-filter til utlodning. Det var i tillegg til dette litt plantegjødning fra Dyrego, Oslo City, en del forbokser, Akvarie-DVDen og en Back to Nature-bok som folk kunne vinne. Månedens plante og fisk var to forskjellige Cryptocoryner og en rød sverdplante, samt en spennende tetra som Jim hadde lett seg frem til heter Hyphessobrycon Troemneri. Morsomt med litt uvanlig fisk.

JimKlubbauksjon var noe begrenset i omfang, en naturlig konsekvens av den kommende storauksjonen. Allikevel var det mye spennende og det var mulig å få tak i bl.a. flotte Bettaer, Malawi, levendefødere, dvergciklider, planter og teknisk utstyr.

Det ble informert litt om kommende arrangement mot slutten, og Jan takket alle for oppmøtet og ønsket de velkommen tilbake til neste møte,
torsdag 4. februar. Vel møtt!

 

 

Tilbake