Logo Overskrift

Medlemsmøte 25. mars 2010

Referat av Joakim Tryland


Det fremskutte aprilmøtet var en virkelig godbit. Selveste Ad Konings hadde tatt turen for å holde to foredrag for oss. Dette ble en virkelig flott kveld, med ca. 80 oppmøtte og mye god stemning og et faglig nivå vi sjelden har vært vitne til.

Møte
Vi har hatt mange spennende møter den siste tiden med flotte foredragsholdere, men sjelden har vi gledet oss like mye til et møte som denne gangen. Foredragsholderen er et av de største navnene i moderne akvaristikk og er sjelden i Europa for å holde foredrag slik at det er en anledning man ikke får veldig ofte.

Ad KoningsAd Konings er en av de fremste ekspertene på ciklider fra Malawi- og Tanganyikasjøene og er den personen med flest timer under vann i disse sjøene. Han besitter dermed enorm ekspertise på adferden til disse fiskene og det fikk vi sett mange eksempler på under denne kvelden. At mannen også er en meget god fotograf var det heller ingen tvil om; sjelden har vi sett en så stor samling med fantastiske bilder i ett og samme foredrag.

Ad KoningsSelve foredragene skal jeg ikke gå så mye inn på, men vi fikk gjennom flotte bilder, illustrasjoner og ikke minst videoklipp meget godt innblikk i forskjellige deler av den naturlige adferden til både Malawi- og Tanganyikaciklider. Foredragene var enormt godt gjennomført og det var mange som kommenterte dette i etterkant. Tydelig at vi hadde med en virkelig profesjonell foredragsholder å gjøre. Flere som sa at selv om de egentlig ikke var interessert i Malawi/Tanganyika så vekket disse foredragene denne interessen. Bedre skussmål etter foredrag er det vel vanskelig å få?

Ad KoningsKlubben hadde også kjøpt inn en del bøker og dvd-er fra Konings som vi la ut for salg på møtet til en rimelig pris, og disse gikk unna så det sang. Tydeligvis populært, og når man har anledning å få de signert så må man naturligvis benytte anledningen. Klubben har i den sammenheng kjøpt inn tre bøker og en dvd som vil bli tilgjengelig i klubb-biblioteket til glede for alle medlemmene som ikke fikk sikret seg sitt eget eksemplar denne dagen.

Etter forslag fra et av medlemmene i klubben ble det også bestemt at vi skulle donere halvparten av inntektene til loddsalget denne kvelden til Stuart Grants minnefond, som vi har skrevet om tidligere. Alle loddene ble solgt noe som genererte 2000,- til klubben og det tilsvarende til fondet. Fondet jobber hovedsakelig med å finansiere spesielle “anti-net-devices” som utplasseres i Malawisjøen for å hindre ulovlig fangst av fisk. I følge Konings koster én slik ca $20 noe som betyr at klubbens bidrag hjelper til å finansiere ca. 16 slike. Loddpremiene denne gang kom fra Webzoo og her var hovedpremien et flott utvendig Eheim-filter; passende for store Malawi-kar. Det var også en del forbokser og bøker til de heldige vinnerne.

Vi hadde også en spesiell auksjon denne gangen, med utelukkende objekter fra Malawi- og Tanganyika-sjøen. Mye flott fisk gikk til en rimelig penge, så de som var ute etter afrikanske ciklider gikk ikke skuffet hjem.

Ad og PCDette har vært en storsatsning fra klubbens side, og det er derfor veldig hyggelig å se at det er såpass godt oppmøte blant medlemmer og andre. Det var mange hyggelig tilbakemeldinger og det virket som om folk var fornøyd med kvelden. Forhåpentligvis bidro møtet til litt inspirasjon for våre medlemmer, kanskje var det noen som fattet ny interesse for disse flotte fiskene; og vi har jo flere i klubben som har god kunnskap om Malawi/Tanganyika og tilgang på flott fisk så mulighetene er absolutt til stede for de av dere som ønsker å forsøke dette.

“Enjoy your cichlids”

Ad Konings

Ad Konings er født i 1956 i Roosemdaal i Nederland. Han er selvlært ichthyologist med utdannelse i medisinsk biologi. Etter studietiden i Amsterdam har han levd en stor del av sitt liv i Rotterdam, når han ikke har vært på reise for å studere fisk.

Han ble tidlig interessert i fisk. Han var allerede som toåring var så interessert i sin bestemors dam at han falt ut i og holdt på å drukne. Det var imidlertid som 12-åring interessen begynte for alvor med at en venn hadde akvarium hjemme.
Ad ble så interessert i dette at han kjøpte fisk til det og 2 år senere foreslo moren til vennen overfor Ad’s mor at han skulle få lov til å ha et akvarium hjemme. Han begynte med å holde ciklider allerede som 14-åring og hadde snart oppdrett på sjeldne afrikanske ciklider og jobbet som assistent til en av de største forhandlere i tropiske fisk i Nederland.

I perioden 1974-80 studerte han medisinsk biologi ved Amsterdams Universitet og fikk sin doktorgrad i 1980. Han valgte dette studiet fremfor ichthyologi i frykt for ikke å få jobb etter fullført studium.
Hans første tur til Malawi-sjøen var i 1980 sammen med en venn. Så utførte han DNA-relaterte studier på lysosomale enzymer i årene 1980-86. I 1986 flyttet han til St. Leon-Rot hvor han begynte å skrive bøker om, og oppdrette Tanganyika ciklider.

Konings startet sitt eget forlag i 1991, Cichlid Press, hvis publikasjoner i dag blir regnet som referansebøker om Afrikanske ciklider. Amazon har listet mer enn 35 bøker under hans navn.
Han er også en profilert fotograf som har tatt tusenvis av flotte bilder av ciklider og deres miljøer.

To Malawi-ciklider er oppkalt etter ham; Aulonocara koningsi av Patrick Tawil in 2003
og Placidochromis koningsi av Hanssens in 2004.

Konings flyttet til El Paso i 1996 og tok med seg familie og Chichlid Press dit. Landskapet og klimaet var i følge ham selv årsaken til denne flyttingen.

I 2003 mottok han bl.a. "Guy Jordan Retrospective Award" av American Cichlid Association for sitt bidrag til studiet av verdens ciklider, spesielt de fra Malawi-sjøen.

 

Tilbake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grants

 

Cyprichromis Cyprichromis Cyprichromis Cyprichromis Labidochromis Labidochromis Labidochromis Labidochromis
Bilder: © Ad Konings - www.cichlidpress.com