Logo Overskrift

Medlemsmøte 4. oktober 2012


Tekst: Bjørn Thorsbakken, foto: Ole Mikkelsen


KlubbmøteDenne gangen hadde klubben invitert Heinrich Bayer fra den europeiske labyrintklubben EAC for å fortelle om Borneo og sortvann. Jan ønsket ca. 45 medlemmer og gjester velkommen.

Foredraget omhandlet både fangst og jakten på interessante arter, om deres biotoper så vel som et innblikk i folk, kultur og infrastruktur. Vi fikk se flere arter betta og sjokoladegurami, som er Heinrichs nisje. Han viste stillbilder og video fra både over og under vann.

Man kan vel si at veistandarden på Borneo ikke helt er slik vi er vant med. Og at en dagstur for å finne en fisk kan bli litt av en utfordring. Han var også inne på biotopenes truede eksistens og viste eksempler på palmeoljeplantasjer og svibruk i forhenværende regnskogsområder.

KlubbmøteEtter en pause, som ble benyttet til å slå av en prat og dele tips og erfaringer, informerte klubben om storauksjonen, hjemmekonkurransen, den kommende bussturen og vårens Akvariedag.

Heinrich fortsatte så med å fortelle om forskjellige typer levendefôr som artemia, infusorier og waltermark. Han avsluttet med å snakke om sortvann, og hvorfor noen arter er helt avhengige av surt bløtt vann rikt på tannin for å overleve og reprodusere.

Han viste oss hvordan han lager sortvann med en såkalt torvkanon. Dette er en innretning bestående av et stort plastrør med noen få hull i bunnen og partikkelfilter i bunnen. I røret fylles torv og en filtersvamp for å holde på torven. Så fyller man på vann og lar det synke gjennom torven ned i en beholder under røret. Resultatet er surt og bløtt vann rikt på tanniner, med pH rundt 4 eller lavere. Han lagret også dunker med bløtlagt løv i månedsvis for tilsetting til torvvannet.

KlubbmøteEtter foredraget var det som vanlig loddtrekning. Vi solgte også denne gangen mange lodd. Premiene var for anledningen komplette småkar, cattapablader og bettafôr fra Webzoo. Og et komplett 90-liters akvarium, planter og Betta albimarginata fra TAM Alna. Klubben er svært takknemlig for at folk støtter oss ved å kjøpe lodd og at sponsorene bidrar med premier. Loddinntektene legger mye av grunnlaget for at vi har anledning til å invitere gjester fra nær og fjern og arrangere aktiviteter.

Klubbauksjonen avsluttet kvelden med blant annet waltermark som vi hadde en artikkel om i forrige utgave av Akvarianeren. La oss håpe at vi kan holde kulturer av denne i klubben.

 Tilbake