Logo Overskrift

Medlemsmøte 2. mai 2013

Klubbmøte
tekst: Joakim Tryland, foto: Ole Mikkelsen.


KlubbmøteTil mai-møtet fikk vi besøk av Frode, som viste oss hvordan vi kunne lage hjemmelaget fiskemat. Vi fikk se flere forskjellige metoder og fikk mye spennende informasjon om ernæring, og om hvordan man kunne tilpasse mat til sine egne fisker. Tommy har skrevet litt mer inngående om dette, og dere vil kunne lese det nedenfor.

KlubbmøteMøtet var godt besøkt, og det var litt av hvert både på premiebordet og klubbauksjonen. Flere nye ansikter denne gangen, og endel ansikter vi ikke har sett på en stund gjorde dette til et hyggelig møte.

Vi sees neste gang, 6/6. Samme sted.

Her kan du laste ned PDF med oppskriftene.

Her kan du skrive ut oppskriftene på hjemmelaget fiskefôr

Hjemmelaget fiskefôr - med Frode Blix.

tekst: Tommy Bäckström.


Rekemiks:
400g reker m skall
400g grønne erter
100g hvit fisk
15 g muslinger
1 tsk askorbinsyre (C-vitamin, kan kjøpes på apotek)
15 ml gelatinpulver (evt. agar.)

Rekene males til en fin puré i kjøkkenmaskin. Erter, fisk og muslinger tilsettes og finmales. Evt. tilsettes 0,5-1 dl lunkent vann. Askorbinsyren blandes ned i maten. Gelatinpulveret røres ned i ca 1 dl kaldt vann, la det stå en liten stund til pulveret har svelt til en fast klump. Gelatinet smeltes ved at koppen settes inn i mikroen på full effekt i ca. 30 sekunder eller i vannbad. Rør ned den flytende gelatinen i maten. Det er viktig att maten ikke er for kald. Legg maten i plastikkposer og sett i kjøleskap i minst 4-5 timer og frys inn. Dette blir ikke fullt så fast fiskefôr som rekemikspuddingen

Rekemikspudding:
150g reker m skall
300g hvit fisk
50g spinat
2ss potetmel
3,5 dl vann
1 ts ølgjær

Rekene males til en fin puré i kjøkkenmaskin eventuelt tilsettes litt vann. Spinat og fisk tilsettes og finmales. Potetmel og ølgjær tilsettes. Tilsett langsomt resten av vannet. Bland alle ingrediensene godt og hell ned i en ildfast form. Settes i vannbad i ovnen og stekes i ca 2 timer ved 175C. Når puddingen er avkjølt skjæres den i skiver og fryses inn. Ved fôring tar man en halvtint skive og river på råkostjernet. Bruk den grove siden for større fisk, og den fine siden for mindre fisk.

Rekemiksomelett:
350g reker m skall
350g grønne erter
5 ml. spirulina
3 ml. multivitamin
2 eggehviter

Rekene males til en fin puré i kjøkkenmaskin eventuelt tilsettes litt vann. Ertene, tilsettes og finmales. Eventuelt tilsettes ca. 0,5-1 dl lunkent vann. Bland alle ingrediensene og hell ned i en ildfast form. Settes i mikroen på full effekt i 5-10 min. Ta ut av mikroen og sett ut uten lokk til maten har blitt avkjølt. Sett inn i mikroen på full effekt i 5-10 min til eggehviten har stivnet. Putt i poser og frys inn.

Videre utdyping.
Det er viktig å blende godt med kjøkkenmaskinen slik at alle deler av rekene blir hakket godt opp. Bruk gjerne agar som bindemiddel istedenfor gelatin da det er laget av rødalger som er mer naturlig for fisk enn slakteavfall. 15 gram (2 ts) på en liter ferdig fôr. (Dette gir litt hardt fôr). Bland ut i litt vann og smelt det ordentlig på plate i 4-5 minutter rett under kokepunktet slik at alt er løst opp. 200g koster ca kr. 200,- i helsekost / innvandrerbutikk. Agar tåler frysing bedre enn gelatin.

Om du ønsker å tilsette næringsrikt grøntfôr kan du bruke spirulina som er laget av blåalger. Spirulina gir også sterk farve på fisk, men discus spiser det ikke. Ulempene er at det kan gi pigmentflekker på fisk som har sår. 1ts per liter mat

Et alternativ til spirulina er astaxanthinpulver som også gir flott farge på fisk. Dette er laget av en rødalge og skal ikke gi pigmentflekker. Det får man kjøpt fra malawiforhandlere. Om du ønsker rask vekst  på yngel kan du blande inn fiskefôrpellets (røyepellets) for kommersielt fiskeoppdrett. Merk at om du skal bruke dette fôret på yngel risikerer du unaturlig fet fisk. Ikke bruk oksehjerte på annet enn discus. Oksehjerte kan kun brukes i akvarier med varmt vann da animalsk fett ikke er bra for fisk generelt. Dette gir også fet fisk.

Du kan vurdere å ha i litt hvitløk i blandingene. Flere, bl.a. Dr. Bassleers Biofish Food (Selges på bl.a. Tam Alna, Dyrego, Dahls Dyrerike) har begynt å ha dette i noen av sine produkter for å styrke immunforsvaret i fisk. Om dette er dokumentert virkningsfullt har jeg ikke dokumentasjon på.

Du kan tilsette fiskemel om du skal fôre rovfisk da fiskemel inneholder fiskebein (evt hel fisk heller enn filet) slik at rovfisken ikke får mangelsykdommer. Unngå å bruke eggeplomma da den inneholder animalsk fett som fisk ikke kan fordøye. Du kan kanskje ha i litt da plommen inneholder mye vitaminer.

Ikke blend hardt etter at eggehvite er tilsatt da du slår istykker binde-egenskapene. Har du mye eggehvite i blir det hardere bundet og vise versa ettersom hvordan du vil ha blandingen. Fisk binder litt, så da trenges ikke så mye annet bindemiddel.

Du kan ha i avocado til discus, men da må du ha i mer bindemiddel. avocado er fett som er bra, men blandingen løser seg litt mer opp. Noen har også i hvetekim (skallet på kornet) til discus.

Ikke ha fisk i fôret til vegetariske malawier.

Erter har mye fiber og protein.

Tropheus får lett vondt i magen og må vendes til nytt fôr langsomt.

C-vitamin produserer fisk naturlig i tarmen og er kanskje unødvendig.

Multivitamin til fisk kjøper du i dyrebutikk (Jan Holt).Tilbake

Oppskrift

Utskrift