Logo Overskrift

Medlemsmøte 3. april 2014

Referent: Jo Bergene


Det var 31 medlemmer som møtte opp på aprilmøtet.

klubbmøteStyreleder Jan åpnet som vanlig møtet med å presentere Lars Knutsen som kveldens foredragsholder. Han presenterte også kveldens premier blant annet et lite planteakvarium, planter og rekvisita. Jubileumssymposiet ble også nevnt. Det er ennå ikke helt spikra, men det nærmer seg. Allerede en del som har meldt seg på så for de som ennå ikke har gjort det så er det bare å gjøre dette så fort som mulig. Også klubbens jubileumstøy ble presentert. Her kan man velge i T-skjorter, jakker, skjorter og pique.

klubbmøteLars Knutsen begynte deretter sitt foredrag. Han fortalte om lys til akvarier, et ganske så mangfoldig felt. Han tok for seg noen sentrale begreper om lyskvalitet. Watt, lumen og lux. I nyere tid LED. Lars fortalte at det viktige er hvor mye vi får ut av hver watt og at det er viktig med mengde lys som stråler i riktig retning i akvariet. Han kom også inn på at ulike typer lys gir ulik energi til plantene. Det er ikke all type energi som plantene kan ta opp. Her var det viktig at lys som ser likt ut for oss kan ha forskjellige styrke. Han fortalte også litt om forskjellene på lys i ferskvann og saltvann. Han trakk frem et eksempel om blått lys som ikke ser intenst ut for oss, men som er intenst for koraller som er lyskrevende. I ferskvann er det nye klubbmøte klubbmøteLED-lyset veldig godt lys for plantene. Det gir veldig bra lys og samtidig så varmer det ikke opp vannet som annet akvarielys gjør. Dermed blir det heller ikke så høy fordampning av vannet i akvariet. Eksempel på LED-lys i akvarium: Et 80 liters akvarium trenger 20 watt LED-lys for god plantevekst. Varigheten på LED-lys er også veldig god, opptil 5 år ved 8-10 timers belysning hver dag. Selv om LED-lys kan være dyrere i innkjøp enn annet akvarielys så varer LED-lys mye lenger. LED-lyset er også lett å skifte ut. Til slutt viste Lars noen eksempler på lysarmaturer til forskjellige løsninger. Det var forskjellige utforminger til forskjellige akvarier. Vi fikk se hvor sterkt lyset var på, det ble anbefalt og ikke se direkte på lyset. I denne forbindelse kom han også inn på nattlys og rødt lys som kan brukes til ulike anledninger. Rødt lys gjør faktisk fisken ”blind”. Noe som kunne være praktisk å bruke i forbindelse med innfangning av fisk. Det finnes også forskjellige typer dimmere og løsninger for å montere LED-lys i allerede eksisterende lysarmaturer hvor det er T5 eller T8 fra før av. Etterpå ble det en del spørsmål om blant annet lysfarge og flimmer. klubbmøteLars fortalte da litt om skimmereffekten hvor man kunne skape striper og skyggeeffekter slik at det ser ”ekte” ut som i naturen. For å skape denne effekten har det litt med sirkulasjonen i vannet å gjøre også, at det er bevegelse nær overflaten.

Etter et flott foredrag mottok Lars 2 flasker vin som takk for at han ville dele masse kunnskap med oss. Mange fikk nok en del nye tanker og ideer om akvarielyset sitt denne kvelden.Tilbake