Logo Overskrift

Medlemsmøte 9. april 2015

Referent: Tommy Bäckström
Foto: Ole Michael Mikkelsen / Sigurd Grimsby


KlubbmøteDet var 32 som hadde møtt frem til dette møtet hvor Lars Kåre Grimsby snakket om Nothobranchius (Killi) i Tanzania. Bjørn Thorsbakken begynte med å presentere de mange flotte gavene til loddtrekningen som var gitt av Oslo dyrebutikk, tidligere Tam Alna. Led-lys, røtter, akva-scaping-steiner, hover, fôr etc.

Joakim åpnet møtet og informerte om at det blir et stort akvariemøte i Oslo neste år etter påsken; Ciklidstämman, som ikke har vært i Oslo siden 1997.

Lars Kåre begynte med å presentere seg selv og hva han har holdt på med de siste årene. Lars Kåre jobber på universitetet i Ås med forskning på biobrensel og biogass.

Klubbmøte KlubbmøteHan hadde med inntørket leire for å vise oss hvordan de lever. Nothobranchus Ginteri fra Sanzibar ble begynt klekket ved ha tørkede egg i vann her på møtet. Navnet Nothobranchus kommer av ”Falske gjeller”. Fisken lever kort da vannpyttene tørker ut i sesongene. Eggene er fuktige i leiren der pyttene er tørket inn og klekkes ved regn.

Alle steder hvor det var leire og flate sletter i pytter var det stort sett alltid fisk.

KlubbmøteDe innfødte tror fiskene kommer med regnet og de fleste aner ikke en gang at det er fisk i pyttene. Vannet er ofte veldig gjørmete og derfor synes ikke fisken heller så godt.

Man kan finne catfish og barber i pytter i nærheten av elver som har flommet over.

Fiskene er genetisk blitt systematisert og det er nå blitt laget slektstre over disse fiskene som kommer fra Tanzania. Nye arter oppdages hvert år. Veldig spennende og ekstremt fargerike fisk.

Klubbmøte KlubbmøteNellikolje kan brukes til å lamme fisk slik at de kan måles. F.eks. i en halv time.

De fant en Nothobranchius Ocellatus på 13 cm. Lengste kjente er på 10 cm, så kanskje verdensrekord. Fisk fra Morogoro-området.

Du kan kjøpe egg fra Aquabid.

Etter foredraget og en god diskusjon, ble Lars Kåre overrakt vår karaffel med logo og den spesielle foredragspin i sort og gull som vi har fått laget.

KlubbmøteVi kikket så på eggene som lå til klekking å så sprell levende yngel inne i eggene. Store øyne og fisk som snurret rundt inne i eggene.

KlubbmøteDeretter var det litt mer informasjon om akvarietreffet, ciklidstämman 2016. Klubben ønsker hjelp fra medlemmene til å delta og arrangere treffet. Så var det klubbauksjon. Der kunne du få fisk og planter til en billig penge. Vi avsluttet med en loddtrekningen av de mange fine premiene.Tilbake