Logo Overskrift

Medlemsmøte 1. oktober 2015

Tekst: Tommy Bäckström og Anne Bryn-Jensen


Denne gangen fikk vi forrige måneds utsatte foredrag om planter ved Anne Bryn-Jensen, noe vi gledet oss til! Jeg har her fått en gjennomgang fra Anne selv av seminaret til dere som vil oppfriske om planter eller ikke hadde mulighet til å være tilstede:

Jeg har siden jeg startet med akvarier likt kombinasjonen av mye planter og fisk. Ergo har jeg aldri hatt Malawi...

Da jeg startet opp, kom akvariet med bunnlag, en grus/sand mix. Tidlig på 80-tallet var det ikke veldig mye forskjellige planter å få tak i, men som 13-åring kom jeg til at «alle planter som har bladene sine i bunn av planten, de må få næring, planter som blir lange stilker trenger ikke næring til røttene». Med modifikasjoner for krevende planter følger jeg i grunn samme logikk den dag i dag.

Jeg har ALDRI vært no’ god på å få til planter med java i navnet, men nå får jeg til vanlig javabregne og windeløw i et Tanganyika oppsett.

I dag har jeg en del naturformer av levendefødende, og i de karene er det grus/sandmixer fra tidligere oppsett med grus 0,8-1,2 og rådesand. Jeg legger aldri ned langtidsgjødning i «fiske-akvarier». Alle de vanligste planteartene trives i høyere pH og GH, men de vokser ikke like fort der som de gjør i akvarier med surere og mykere vann. Det er helt OK, for med 960L plantekar har jeg ikke tid til ukentlig plantestell i alle akvarier.

Jeg har testet litt med planter og «cory-fin» sand, det ble ingen suksess her. Echinodorus arter og cryptocoryner vokste dårlig kontra kar med grovere bunnlag og ca. samme lys. Små Vallisinera-arter og flere Hydrocotyle arter vokste bra. I akvarier der jeg har brukt veldig fin sand syns jeg det er mye sandbøss i filtrene enten det er innvendige eller utvendige. Jeg er for fersk med fin sand til å ha knekt koden for å unngå å få den fineste sanda i pumpene, men det er et irritasjonsmoment i de to cory oppsettene jeg har gående.

Godt lys prøver jeg å få i alle akvarier, så å bruke et par minutter på å tørke av reflektorer og et evt dekkglass regelmessig gir bedre lysutbytte i akvariet. Jeg liker de løse reflektorene til Arcadia og Juwel, reflektor gir deg mye mer lys for penga, og i mange typer oppsett holder det ofte med et lysrør for å få tilfredsstillende plantevekst.

Jeg skifter lysrør 1 gang i året der det er T8/T5. Har en del akvarier med to rør, da bytter jeg det ene til St. Hans og det andre til jul for å få jevner lysmengde gjennom året. Da unngår jeg stort sett algeoppblomstring etter bytte av lysrør. I akvarier med et rør reduserer jeg antall timer med lys den første uka etter bytte av lysrør.

Jeg har ikke mye LED lamper, men de fungerer utmerket i nano-akvarier.

Jeg sliter litt mer med plantene på bunn i en vase med carbonrilli.

LED til 960 er bare en ønskedrøm så der sørger nå 4x 250W HQI for belysning. Her i huset står akvariebelysning for mye av vinteroppvarmingen, så om vinteren er det «billig» å være blond akvarist. I dette karet la jeg torv under ADA amazonia rett og slett for å spare penger da jeg satt det opp for 2 år siden. Det koster litt med soil til så stort kar selv med 3D bakgrunn. Bildet som var på bildet i Akvarianeren nr. 3 ble tatt da karet hadde stått ca. 6 mnd. Etter 2 år var det blitt litt tynt med soil her og der pga fx5’n så det var på tide med litt vedlikehold. Jeg dro opp omtrent alt av planter og fylte på med ca. 20L Tropica soil og 9L ADA powder for noen uker siden og plasserte noen Redmoor-røtter. Tester billige HQI fra Ebay på 8000K nå, men det var bomkjøp. Planteveksten er ikke så bra som ønsket så jeg bytter tilbake til Aqualine 5000 pærene. Heldigvis er det noen 1000 timer igjen i dem før de begynner å summe og må byttes ut.

Jeg doserer flytende gjødning 2 ganger i uka i 960-literen nå, og går over til 3 ganger når plantene tar seg opp. Forrige oppsett trengte ekstra kalium foruten helt standard butikk-gjødning. Her jeg bor er det 0 jern i kranvannet, så jeg må tilsette jern i akvarier med mye planter. –Anne


Det ble solgt lodd for kr. 1.250,- (800,- trukket i fra utgifter). Auksjonen gav klubben 68,- i inntekt. Husk at loddsalget og klubbauksjonen er en viktig inntektskilde for klubben, så kjøp gjerne lodd og ta med spennende objekter til neste klubbauksjon – så blir det kroner i kassa til klubben, og også til dere! Og kanskje er dere til og med heldige å få med dere en premie hjem også?Tilbake