Logo Overskrift

Medlemsmøte 5. november 2015

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Ole Michael Mikkelsen


Joakim ønsket alle velkommen til et spennende klubbmøte med Mark Breeze fra England som er spesialist på Apistogramma. Det var ca. 50 tilstede, som kan sies å være godt, men kanskje ikke så rart med flott celebert besøk.
Klubbmøte
Mark Breeze har holdt fisk i 30 år, de siste 15 år har han holdt stort sett bare Apistogramma. Han har 40 akvarier i et akvarierom på 7x5 meter. Dette er stort sett 40-60 liters akvarier. Det er ideelt med større kar da det er mer naturlig for fisken. Han har drettet 125 arter av 4-500 kjente arter.

Seminar 1:
Oppdrett av Apistogramma.

KlubbmøteI England hvor man gjerne har små leiligheter er små fisk populære. Selv mangler Mark noen fisk fra Fransk Guyana, og han ønsker å drette noen dvergciklider. 180 - 200 arter av Apistogramma mangler fortsatt beskrivelse. Mark foretrekker «wild broodstock» fremfor «domestic hybrids» eller «domestic line breed». Det er viktig å velge ut et godt par om man skal lykkes med oppdrett. Enda enklere er det om man velger voksen fisk.

KlubbmøteDer Mark bor har han meget hardt vann med på pH på 8.5 og han bruker derfor RO og har vannet i tre tanker med torv samt fosforsyre for å få ned pH til 4.5-6.5. Det er viktig å få vannet bløtt. Kh må ned mot null.

Som filtrering brukes luftpumpe og svamp, og vannbytte på ca. 10 % i uken.

De fleste Apistogramma holder til i svartvann naturlig, hvor det er vanlig med 10 cm. vann og 30 cm. løv nederst. Det er få planter i det naturlige habitatet. Skal du ha oppdrettshuler er det smart med huler på 1,2x10 cm slik at hunnen kan komme inn, men ikke hannen. «Savu pods» er de fineste på markedet.

Dither fisk er fisk som kan gå sammen med Apistogramma.

Apistogramma er jordetere. De spiser sand som drysser ut mellom gjellene, mens småkryp blir igjen i munnen, men sjeldent frittsvømmende skalldyr m.m. Mark foretrekker frossen fòr. Avskallet dafnia kan gi infeksjoner. Levende fòr som f.eks. Grindalorm, daphnia etc. gir bedre fisk.

Hva trigger til lek?
KlubbmøteVed å simulere tørkeperioder trigger man til lek. Senk vannet og øk temperaturen i 3-4 uker. pH synker da til pH 3.5-4 og forer lite. Fyll så på med bløtt kaldt vann. 9 av 10 par vil da gå i lek. Som fôr til yngel kan du bruke eddikål, mikroorm, paramecium, infusorier og nyklekket artemia. Etter 7 dager spiser yngelen, da eggeplommen er brukt opp.

Dr Uwe Römers to bøker er «biblene» for de med Apistogramma. Cichlid Atlas 1 & 2.

Etter første seminar hadde vi en liten spørrerunde. Og folk kunne spørre om ting de lurte på.

Joakim oppfordret til å kjøpe lodd for å støtte klubben. Introduksjon til julemøtet som Haakon Hågensen har om maller og invitasjon til møte i Larvik søndag med Mark Breeze og storauksjon i Sarpsborg samme dag.

Seminar 2:
Andre foredraget var en reiseskildring fra en tur han tok til Sør-Amerika i juni i år.

Det tar to dager å fly med tre fly for å komme til Lima, Peru hvor de skulle ha base i byen Iquitos. Dette er en by med offisielt 5-700.000 innbyggere, men trolig 2-3 mill. Byen var kun tilgjengelig via fly og båt. Byen var base som de dro dagsturer ut ifra. Her er det mye spennende å se som turist, spesielt også markedet i byen.

Klubbmøte KlubbmøteStingray aquarium er hovedeksportør av fisk fra byen ut av ca. 1000 eksportører. Det er utrolig mye flott fisk å se på hos dem.

I Paquaya fanges det Arowana. Vi fik se bilder av hvordan de tar ut yngelen av munnen, som så selges.

Mange av de som selger fisk setter ut dyr fisk i nærområder slik at de lett kan høstes og selges, med den innvirkningen det har på utbredelsene av artene.

Ellers fikk vi se ulike steder i hele området rundt Iquitos og hvilke fisk som trivdes i de ulike habitatene.

KlubbmøteEtter en liten spørrerunde fikk Mark en gave fra klubben, så hadde vi loddtrekning av gaver fra Oslo dyrebutikk. Blant annet et 10 liters komplett kar som ble vunnet av Frank Tonning. Loddsalget gav 3130,- til klubben.

Til slutt auksjonertes bort 20 par Apistogramma fra Mark Breeze og noe fisk og planter medlemmene hadde med. Det dyreste paret gikk for hele 1150,-.Tilbake