Logo Overskrift

Medlemsmøte 4. februar 2016

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Ole Michael Mikkelsen


PC åpnet med å minne om Ciklidstämman som raskt nærmer seg, og presenterte loddpremiene fra Oslo dyrebutikk.

Karl Gravem ble ønsket velkommen som nytt medlem i klubben, selv om han for en god del år siden var medlem i Bøler akvarieklubb som nå er nedlagt. Hjertelig velkommen til Karl!

KlubbmøteHaakon Haagensen som holdt dagens foredrag ble ønsket velkommen og startet direkte på seminaret da han måtte rekke flyet tilbake Bergen kort tid etter møtet.

KlubbmøteOm Hypancistrus ved Haakon Haagensen: Det er vanskelig å se forskjell på Hypancistrus. L066 forveksles ofte med andre. Miljøet fisken lever i kan forårsake at samme art har ulikt utseende. Den største forskjellen ser man i alderen. L333 kan noen kalle L236 gold for å ta mer for den.

L174 med sitt prikkete mønster, som er den minste (opptil 8 cm) og mest sårbare i elven Xingu er Håkons favoritt. En ganske sjelden fisk som nok vil dø ut, kanskje allerede om 10 år da få dretter den og at elven nå skal demmes opp. Det er ikke tillatt å eksportere den.

Hypancistrus zebra er veldig forskjellig fra andre Hypancistrus. Den har et meget unikt utseende som man ikke tar feil av. Zebraen var stor i hobbyen tidligere, men er nå fredet.

Det avles globalt mye på den, så den vil nok overleve i motsetning til L174. Dette er den eneste med blå/grå øyne i motsetning til de andre som har brun/gule øyne.

KlubbmøteFor noen år siden dukket 8 stk. Hypancistrus L250 med blå finner opp i Tyskland. Syv forsvant raskt til Japan. Den siste gikk senere også til Japan for noen hundre tusen en del år senere. Om man ser på øynene er det faktisk en Zebra med genetisk avvik. Derfor har det ikke kommet oppdrett på dem fra Japan da de er vanlige Zebra.

L173, Wavy zebra er nesten en «Holy grail» for mange. Opprinnelig kom det noen få til Tyskland. De siste 5-6-7 år er det kommet mange av de til Tyskland. De koster rundt 10-15.000,- Haakon er den eneste med en avlsgruppe i verden som yngler jevnlig på dem. De er en Zebra med bølgete striper.

Hypancistrus holder til på separate «øyer» i Rio Xingu med kanskje 500 meter sandbanker mellom slik at de utvikler seg uavhengig av hverandre etter hvilke levevilkår de har. L399 og L400 er nært beslektet, og fort gjort å blande. Kanskje også da fiskerne som fanger disse på sin ferd oppover elven, også blander fisk fanget på ulike «øyer» i samme balje.

L470 var den første Haakon fikk tildele L-nummer. Ole erter Haakon litt for de små øynene, men det er det som skiller den både fra L399, L400 og L174. Før kalt Hypancistrus sp. mimic fordi den likner så mye på L174. Haakon er den eneste som har dem i fangenskap, men klarer ikke å drette dem. Kan være L173 er en mimic av Zebra.

L236, veldig ettersøkt og godt likt malle. Blitt avlet på i 10 år med selektiv alv for å få mønster av store tykke hvite striper. Selektert for å unngå å få det vanlige mønstret. Se ikke bort ifra at det kommer en helt hvit. Se ikke bort ifra at dette er en blandingsfisk. Det er også naturlige avvik i naturen. Hypancistrus sp. «Xingu» ble fanget av en «Golden nugget»-fisker. Kun ett eksemplar, som man ikke sett siden.

KlubbmøteVi er i ferd med å miste et av naturens store undre da elven skal demmes opp. Ta vare på og drett H. om du har muligheten! Fisken har vært 15-20 år i hobbyen og er kanskje borte om 10 år. Vi er i en unik situasjon i forhold til fortid og fremtid!

Spørsmål:

 • Hvilken temperatur bør de gå i?
  28-30 grader, opp til 32. Men da blir det lite oksygen.

 • Kan man bruke CO2?
  Da blir det mindre oksygen og kanskje dropp i pH.

 • Hva slags fôr skal de ha?
  Hypancistrus er kjøttetere. Bruker TabiMin, Repashy. Litt grønt også.

 • Er det noe DNA-forskning på Hypancistrus?
  Man har begynt litt med det, og det viser seg at det finnes liten genetisk forskjell på dem.

 • Bør alle numrene holdes adskilt?
  Ja, de krysses meget lett. Alle kan krysses. Veldig like i oppførsel og kun litt utseendeforskjell.

 • Har L-numrene rekkefølge?
  De deles ut vilkårlig ettersom hvilket som er ledig.

KlubbmøteOle Paulsen fikk utdelt oppdrettsdiplom.
De vanskeligste oppdrettene han hadde var 5 mallearter på 20-30 cm som måtte skiftes osmosevann på 50% hver dag i et 250 liters akvarie. Planen er å drette enda flere og enda vanskeligere arter. Skal blant annet prøve å få oppdrett på L185 som er 30-40 cm.Tilbake