Logo Overskrift

Ciklidstämman i Oslo 8. - 10. april 2016


CiklidstämmaTekst og foto: Tommy Bäckström, Stefan Koerber


Årets Ciklidstämma var denne gangen arrangert av klubben vår på Mastemyr hotell, helgen 8. - 10. april. Det var godt med oppmøtte fra nabolandet vårt. Det kommer nok av at de er mer kjent med dette spennende opplegget. Variasjonen på møtene var stor og alle fikk nok med seg flere seminarer de satte pris på.

Det var koldtbord om kvelden etter registrering, og litt senere på kvelden holdt Stefan Koerber et foredrag om Argentina.

CiklidstämmaStefan Koerber om Argentina - et foredrag uten fisk.
Stefan bodde i Argentina fra 1988-91. Der møtte han sin kone, og drar dit en gang i året for å hilse på svigermor. Etter spørsmål fra salen bekrefter Stefan at Argentina er et trygt land å besøke.

Cape Town og Buenos Aires ligger på samme breddegrad, bare at Argentina fortsetter 3000 km videre sydover. Landet har 5 klimasoner fra subtropisk, fruktbart og pampas, til ørken og semiarktisk. I Misionesprovinsen er det mye strengere miljøvernsregler enn i nabolandene Paraguay og Brasil, og man kan se på satellittbilder hvordan skogen er fjernet i områdene rundt. Det er håpløst å reise rundt med bil over lengre strekk. I de tilfellene bør man velge fly.

Hva er Argentina kjent for i Europa? Tango, fotball, Maradonna, Messi, biffkjøtt og kvegdrift, Evita musikal, pampas, militærdiktatur i 70-80-årene da barn og barnebarn forsvant (nå er militæret nesten helt borte), apeskrekk (plante), Che Guevara og Andesfjellene.

Buenos Aires; Sør-Amerikas Paris. Det er sommer i desember. Byen har 18 mill. innbyggere. Dette er halvparten av landets innbyggere. Byen har store grønne lunger med parker 10 km store, midt inne i byen. Det før nedkjørte havneområdet er nå det «hippe» området å bo. En av de største Nekropolisene i verden har de her. Det koster $20.000 per m2. Det finnes liknende også i Paris og New Orleans. Det er nå mye trafikale problemer da alle har fått råd til bil de siste 10-15 årene, men ingen som bygger ut veinettet. Så ikke ta buss! Biler kjører på høyre side, og tog på venstre side da engelskmennene byg-de jernbanenettet. Manuelt arbeid er billig.

I syd ligger Patagonia hvor det bor kun 300.000 på et område på størrelse med Tyskland, 200.000 av dem i provinshovedstaden. Sauefarmene er så store at bøndene bruker helikopter for å finne sauene og «sanke» ull. Da det er så tørt kan man kun ha en sau per 1½ hektar.

Pampasen er stort sett brukt til kvegdrift. Pga. høy eksportskatt sluttet mange bønder med kveg og dyrker nå soya. Om man vil gå tilbake til kvegdrift må jorda legges brakk i tre år. Da kun Kina kjøper soya, for å fø sitt folk, dikterer også Kina prisen. Dette gjør det vanskelig å gå tilbake til kvegdrift om de angrer. Her er hesten fortsatt et arbeidsverktøy, og ikke et kjæledyr.

1500 km syd for pampasen er et naturreservat. I nov. - des. kalver hvalene der. Et flott syn. Her er det også pingviner, sel og sjøløver. Utenfor i havet ser man spekkhoggere patruljere.

Helt på sydspissen slutter veien fra Alaska 23.000 km unna. Havet utenfor er dekket med skipsvrak da det er masse vind og bølger hele tiden. Området er veldig likt Nord-Norge, og mange har skandinaviske navn da spanjoler sjeldent bosatte seg der. Havet kan om vinteren bli islagt. I det patagonske innlandet er det isbreer som fortsatt vokser. Isbreen er 60-70 meter tykk. Området på grensen til Chile har de mest krevende fjelltoppene å bestige for fjellklatrere. I 4000 meters høyde er Andesfjellene røde fordi jern var oppløst i havet som oksyderte med cyanobakterier som produserte det første oksygenet. Den nordvestre delen av Andesfjellene er politisk en del av Argentina, men geografisk en del av den Bolivianske høysletten. Landskapet og folket minner om befolkningen ved Titicacasjøen

Det var handelsruter opp gjennom Bolivia og Peru på 1600-tallet da man fraktet sølv den veien pga. portugisernes sjørøveri langs kysten av Brasil. Andesfjellene ble da et rikt område. I dag er dette fattige områder.

CiklidstämmaLaguner i elvene gror noen gang igjen og blir til sjøer. Da endrer fiskesammensetningen seg dramatisk da migrerende fisk ikke kommer inn. Her er det om vinteren ned i 12 grader. Stefan har opplevd tynn is på vannet og under isen når han knuste den fant han Corydoras paleatus.

På hjørnet av Paraguay, Argentina og Brasil er det det flotte naturreservatet Iguazú verd å besøke. Der er elver med fosser på 70 meter. Ingen fisk kan hoppe opp, og fisk overlever heller ikke fallet ned.

Argentinske Ciklider del 1. med Stefan Koerber - Systematics and distribution of the freshwater fishes of Argentina.

CiklidstämmaArgentina består av «basins». Mye av fisken er de samme i Argentina og Paraguay. Fisken vi skal se på i dag er hovedsakelig i nordre del av Argentina med Uruguay til øst og Paraguay i nord. De høye fjellene i vest gjør grensen til Chile irrelevant når man snakker om fisk man kan ha i akvarier.

Vi starter i Rio de la Plata ved kysten på grensen syd for Uruguay. Dette er et stort delta helt nederst ved havet. Deltaet deler seg i Rio Paraná og Rio Uruguay. Derfor har man en veldig distinkt fiskefauna i dette området. Varmt vann renner nedover Rio Paraná, mens kald vind blåser inn fra Antarktis. Den kalde vinden kjøler små bekker ned til kanskje 15 grader mens hovedelven har 25 grader. Derfor er variasjonen veldig stor. Vannverdiene er også store. Selv Discus kan være i 18 grader om de kommer fra området ved Peru. De behøver ikke være i 30 grader året rundt.

På pampasen er det mye Killi, mens vi i hovedsak skal se på området «Great Rivers». I begynnelsen hadde man gullfisk og lokal fisk i akvariene, men i 1904 begynte en tysker å importere lokal Argentinsk fisk som «Chanchito» fra Rio Salado. Dette var den første cikliden i hobbyen. Disse gikk via Hamburg til Berlin. Noen få år senere ble det fanget Cnesterodon decemmaculatus, Cheirodon interruptus og Corydoras paleatus som førstegangsimport til Tyskland.

Utenfor Buenos Aires ved drikkereservoaret er det en demning med et nivå over 6 meter og vannet som renner ut i tørkeperioden beriker vannet med oksygen og man kan kjøre helt inntil med bil. Der trives «alle arter» du kan ønske deg og du kan enkelt fange dem med et nett.

De fleste fisk vi kjenner i hobbyen fra Argentina er fra området der Rio Paraná og Rio Paraguay møtes. Vannhyasinter driver nedover elven og små fisk lever blant disse flyteplantene. Etter hver flom kan man gå der planten samler seg i bakevjer og man kan fange masse forskjellig fisk.

CiklidstämmaI de større elvene fanger lokalbefolkningen og sportsfiskere gigantiske tetraer (Salminus brasiliensis og Piatractus mesopotamicus). Man kan fange en malle og fem Salminus om man kjøper fiskekort. Man har også sesonger med fredningstid som dessverre ikke fungerer da reglene er forskjellige på de ulike delene av elven i de ulike landene.

Paraguay-artene, Apistogramma trifasciata mfl. finner man av og til i nordre del av Argentina, men de forsvinner ved harde vintre ved hvert kanskje 7-8 år og er så borte i kanskje 15 år. Noen arter klarer kanskje å overleve i kaldere vann, men klarer ikke å formere seg. Derfor forsvinner de da kulda kommer. F.eks. Astronotus crassipinnis som kan bli veldig stor. De lever kanskje 7-8 år, og så dør de ut og kommer tilbake etter kanskje 15 år. Langs Paraná er det veldig frodig og grønt, men man må være forsiktig om man kjører langs elven da det som ser ut som land kan være bare tettpakket grønt med flytende vannhyasint. Du finner en del flott Aapistogramma og Laetacara. Bujurquina vittata er den mest spennende av Argentinske ciklider synes Stefan. Den flytter yngelen hver dag. Så om du tror de yngler mye er det fordi de flytter yngelen hele tiden.

Cichlasoma dimerus har store skjell i pannen. Det er slik du kan se det er en Cichlasoma. Det var en svenske som oppdaget dette.

Gymnogeophagus balzanii er faktisk fem arter som det nå forskes på etter at DNA-studier har vist at det er ulike arter.

Crenicichla lepidota er den mest vanlige og er også populær i hobbyen.

Crenicichla vittata er den vakreste fisken, men i et 3000 liters akvarie blir den 50 cm.

Argentinske Ciklider del 2.
CiklidstämmaVi skal nå se på området som dekker det lille området «Misiones» nordøst i Argentina. Dette er området det oppdages flest nye områder. Dette var et ubebodd område da elvene har mange fosser og kunne brukes for transport. Derfor brydde heller ingen seg om å reise dit. I dag er dette et område rikt med naturliv. Man kan se på satellittkart at denne «tappen» av landet er grønt, mens områdene i nabolandene er nedhugget.

Brasil er bosatt av folk med portugisisk bakgrunn, mens resten er spansktalende siden paven i 1494 delte Sør-Amerika loddrett. Spanjolene klarte ikke komme inn i Amazonas, og derfor finner man derfor også portugisere hele veien inn der. Spanjolene kunne ikke reise sjøveien fra Buenos Aires og tok derfor ruten innlands med sølv, som var rikdommene som skulle fraktes til Europa.

I Misiones er det to elver; arrayo Urugua-í og arroyo Uruguay. Ved DNA-forskning ser man hvordan fiskene sakte endrer seg fra elv til elv. Når man fanger Geophagus går man oppstrøms 2-300 meter og grumser opp vannet. I klart vann ser fisken deg fra 10 meters hold, mens når vannet er grumset tør ikke fisken flykte da de ikke vet hvor predatorene er og da er de lette å fange.

Hisontus hungy var en malleart Stefan var med å oppdage.

Ved de små fossene i arrayo Urugua-í er det flott for turister. Om morgenen går man ned med en flaske sjampo, om kvelden en flaske vin og sitter i naturlige jettegryter i 25 graders vann og nyter solnedgangen. Om natten tar man fram en lykt og kan «plukke» sovende fisk som kommer opp på grunt vann for å sove.

Río Iguazú litt lengre nord, er et naturreservat på Argentinsk side, mens Brasil i nord har en jobb å gjøre. De store fossene gjør at arter ovenfor fossen finner man ikke nedenfor fossen. Man finner Crenicichla tuca også kalt C. «Angelina Jolie», «Botox» eller «Thick lips» pga. sine tykke lepper. (Kommentar fra salen: Noen fisk mister de tykke leppene i akvariet etter en tid da spisemåten endret seg, blant annet noen ciklidearter fra Malawi.)

Crenicichla tapii er den eneste Crenicihla med nedovervendt munn som spiser av algene på samme måte som afrikanske ciklider. I midtre del av río Uruguay fant vi 5 arter Gymnogeophagus som i desember 2015 ennå ikke var identifisert. Om to tre år er nok disse førstegangsregistrert fra Argentina. Hisonotus aky er den flotteste fisken jeg har funnet som likner på en Ottocinclus. En helt fantastisk grønn fisk. I akvariene ble alle avkom brune. Også de viltfangne fiskene ble det etter et halvt års tid.

Det er tett i tett med småelver som renner ut i río Uruguay. Det er fosser i alle og man finner garantert nye arter der.

Om man går og fanger fisk og kommer til sandområder må man «subbe» i sanden og ikke «tråkke» bortover i tilfelle man tråkker på en piggrokke. Rokken slår med halen og piggen på enden vil da gå inn i kneet som gir store smerter.
Geologi og «basins». Rio Uruguay og Rio Paraná var før delt, men det er nå kontakt via sideelv mellom dem. Fossene vil hindre småfisk som Apistogramma fra å hoppe opp fossefallene som er effektive barrierer.

Les mer på Stefan Koerbers hjemmeside:http://www.pecescriollos.de/go/home/lang=EN.

Det var mange flere fantastiske seminarer som vi dessverre ikke har plass til å skrive om i bladet. Du skulle ha vært der. Neste år skal Ciklidstämman være i Linköping og da er det 50 års jubileum, så sett av siste helgen i mars 2017 nå!Tilbake