Logo Overskrift

Medlemsmøte 2. februar 2017

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Pietro Grassi

KlubbmøteJoakim ønsket velkommen til februarmøtet. Hyggelig å se at så mange har kommet, over 35 tilstede. Storauksjonen var også vellykket med over 700 objekter. I dag var det også en del fine premier på loddbordet. Bl.a. et 10-liters akvarium. Vinnerne av oppdrettskonkurransen 2016 ble presentert og fikk utdelt innrammet diplom.

Flest poeng:

  1. KlubbmøteBenny Rytter-Johansen, 128 poeng
  2. Frank Birger Tonning, 110 poeng
  3. Kjell Magnus Olsen, 73 poeng

Flest oppdrett:

  1. Benny Rytter-Johansen, 26 oppdrett av 11 familier
  2. Frank Birger Tonning, 23 oppdrett av 8 familier
  3. Boy Nielsen, 11 oppdrett av 9 familier

Beste junior:

Ingeborg Landbakk-Pettersen, 4 poeng på 2 oppdrett av 2 familier.

Gratulerer til vinnerne!

Etter presentasjon av vinnerne av oppdrettskonkurransen ble Ingo Seidel ønsket velkommen. Ingo bor i Berlin-området og jobber for en "wholesaler" av akvariefisk.

Han begynte på sitt første av dagens to seminarer.

"Keeping and breeding Hillstream loaches in the aquarium."
KlubbmøteHva er en "loach" (smerling)? Dette er flate mallefisk som trives i strie strømmer. De har ekstremt små skjell, nesten ikke synlige. De har kraftige finner og utstående øyne. Gjerne har de små gjeller da de holder til i oksygenrikt vann. Magen er som regel uten pigment. De er tannløse. Dette er sugefisk som ikke egner seg som algespisere da de ikke har tenner, men kjever av ben. "Sewellia lineolata" fra Vietnam og "pseudoancistrus " er to kjente arter. Gir du disse fiskene rette leveforhold i artskar er det ikke noe problem å drette disse fiskene. Botiaen (Klovnebotia) er også en velkjent "loach".

Disse "Hillstream loaches" er de vi kjenner:

Familien Balitoridae: 14 arter.
Familien Gastromyzontidae: 18 arter.

Du finner "Hillstream Loaches" stort sett kun i kraftig strømmer i elver i Asia. Laos, Hong Kong, Kina mfl. Flere av disse fiskene, bl.a. Panda-loach (Yaoshania pachychilus), må ha års-syklus med temperaturer om vinteren ned i 10 grader og opp i 30 grader om sommeren. Det er derfor best å ha dem i et uvarmet rom. Noen har på denne måten også klart å drette dem.

Gastromynus familien med 36 arter er derimot enklere å drette da disse lever i ca. 25 grader året rundt.

Sewellia familien med 13 arter er Ingos favoritter og de trives fra 22-27 grader. De er perfekt til akvariet og har fantastiske farger.

Hva må til for at fiskene skal trives?

  • Mye oksygen i vannet
  • Mye bevegelse i vannet (Ikke nødvendigvis ekstreme bevegelser)
  • Mange gjemmesteder da de er noe territoriale
  • Godt fôr. De spiser på grønnsaker, men ikke mye slik som ancistrus

Det er ganske enkelt å se forskjell på hanner og huer hos Sewellia da hannene har større hode og kraftigere vinkel mellom kropp og "pectoral fins".

Ha gjerne en del sand og stein på bunnen av akvariet. Ha ulike typer grus og småstein i forskjellige områder av akvariet. Stor grus noen steder og mindre noen steder da fiskene vil velge det området med rett størrelse grus de vil yngle på. Fiskene spiser ikke egen yngel, men unngå snegler i karet da de spiser eggene.

Det var del 1. Tid for spørsmål.
Benny har en type som blir hvit med blått når den sloss og lurte på hvilken type det er. Ingo kunne dessverre ikke svare på hvilken type det er uten å se bilde. Benny får epostadressen til Ingo.

PAUSE

Del 2: "Keeping and breeding loricariid catfishes"
Familien Loricariidae har ca. 900 beskrevne arter. De kan variere fra noen få centimeters Ottocinclus til noen på opp til den halvannen meter lange Acanticus. Kroppen er dekket av benplater. Munnen er på undersiden, gjerne i form av en sugekopp.

KlubbmøteVær forsiktig med disse fiskene da de kan ha kraftige pigger. Pupillen på noen fisk har en "dråpe" øverst i irisen som kan dempe lyset som kommer inn i øyet. De har stor variasjon i munner. Noen som f.eks. panaque spiser også tre og da ser man "sagspon" på grusen i akvariet. Disse fiskene holder til i Syd-Amerika.

Fiskene lever i veldig variert habitat. Alt fra store elver til mindre elver med mye strøm. Temperatur og pH kan variere mye så disse fiskene er gjerne hardfør fisk.

Sturisomatichys festivum. Disse kommer fra helt nord i sydamerika i Colombia. Dette er en grenmalle man ikke fanger i naturen mere pga. at området er farlig å ferdes i pga. narkotikakarteller. Så du får kun tak i drettede fisk. Når du får yngel på disse skal de ha mye mat. Hele tiden. Ikke kun en gang om dagen. Ikke så viktig hva de får, men at de alltid har tilgang til mat. Men hver dag må alt rengjøres 100% og også vannet må byttes da det blir masse "skit" i vannet. Han har lykkes å fore med amerikansk artemia, mens asiatisk artemia ikke egner seg som mat.

Hemiodontichthys acipenserinus. Disse er enkle å drette. Hannene holder eggene under leppene i klaser. Hannene kan faktisk også spise litt mens de holder eggene. Yngelen bør has separat når de er klekket da foreldrene ikke passer på dem.

Hypancistrus zebra. En av de flotteste mallene som finnes. Nydelige Svarte og hvite striper. Dessverre er dette en utdøende fisk da elven Rio Xingu hvor de kommer fra nå er demmet opp. Ikke hold disse for kaldt. 26-30 grader. Litt bløtt til medium vann. 5.5-7.5 pH. Hannen har litt "lengre ansikt" enn hunnene. Foreldre passer yngelen, men det kan lønne seg å ta dem ut separat etter ca. 10 dager slik at du har kontroll med foringen. Disse vokser veldig sakte. Yngel kan gis bort etter ca. ett år.

Peckoltia compta, L134. En vakker gul og sortstripet fisk. Denne kommer fra Tapajoselven som det kan se ut til at snart også vil demmes opp. En fisk veldig lik Hypancistrus Zebra. Disse trenger ikke sterk strøm. Disse vokser en del raskere enn Zebraplecoen.

Nyhet: Panaque ambrusteri er endelig avlet. Pterosturisoma microps, Peru er endelig avlet med hell. Flere sjeldne maller klarer vi nå å holde og drette. Men det er også vanskelige arter vi ennå ikke har klart å drette.

Takk for et flott foredrag!

Etter foredraget var det mulighet til å stille spørsmål til Ingo. Inge Seidel fikk som gave vår karaffel med gravert logo i bunnen.

Til slutt ble det loddtrekning og auksjon.Tilbake