Logo Overskrift

Medlemsmøte 6. april 2017

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Pietro Grassi


Etter velkomst fra klubbens leder Joakim Tryland fikk vi hilst på et par nye klubbmedlemmer: Karen som interesserer seg for bl.a. tetraer, ancistrus og pansermaller og Lasse som har rekekar, men også guppy mest for barnas skyld.

Møte m/Morten Ask om Levendefødere
MedlemsmøteHan er fra Porsgrunn ved Farrisvannet. Begynte som liten i poeciliaklubb. Møtte 3-4 ganger i året hjemme hos hverandre. Han kjøpte et småbruk som han hvert år har et akvarietreff på ca. 100 kommer hvert år og camper på gården i Oklungen.

Han begynte med ciklider, men fikk en anstrengt start da fiskene spiste hverandre. Interessen er derfor nå poecilia og Killi.

I Thailand fanget Morten bettaer i kutråkk på jordene. De passer ypperlig i små kar.

Morten Ask har to hobbyer:

  1. Ta vare på viltformer.
    Mange arter lever kun i små vann og kan dø ut om noe skjer med vannet.

  2. Selektiv avl.
    Du kan endre en art 30 % per generasjon ved selektivt avl. På landbrukshøyskolen på Ås testet de på fisk da generasjonene der er ganske korte i forhold til kyr.

Viltformer som Morten har spesialisert på er:

  • Guppy

  • Sverdragere

  • Platy

  • Molly

Medlemsmøte4 hovedgrupper av levendefødere Anablepidae (4-øye som har øyne over og under vann), i slekt med Gianensia

3 arter Anableps

14 arter Jenensia - disse finner du i elver og vassdrag, ikke i dammer - bruk lommelykt om natten, så kan du plukke fisk. Jensynia onca er en liten tass med sorte flekker. Dette er ikke så veldig fargerik fisk. Har høyre/venstrevendt gonopodium. Morten har hatt best erfaring med stimer. Føder ikke mye. 1-2 yngel i døgnet. Foreldrene spiser yngel. 1,5 cm ved fødsel og vokser «styggfort».

Goodeidae (Stort sett fra Mexico) Ekte levendefødere fra høyfjellet i Mexico.

- 18 slekter med ca. 50 arter.
Caracodon er Mortens favoritt. «Sort prins». Lokasjon er viktig da det er ulike fargevariasjoner.

I Mexico prøver man å sette ut fisk igjen som er blitt utryddet. Det er sendt tilbake fisk fra Europeiske akvarister. Utsatt fisk blir først fjernet som f.eks. Tilapia som lokale fattige har satt ut som matfisk.

Hemiramphidae (Halv-nebb fra Asia) - 3 slekter. Typisk sortvannfisk som lever ved lav pH. Lever gjerne også i brakkvann. De er over alt i dammer og bekker. På Java, Sumatra osv. finner man dem. De ligger helt i overflaten og bør fôres med levendefôr: Bananfluer, sukkermaur osv. (Ta en stein i «skauen» og rist maurene over).

MedlemsmøtePoecilidae (Fra Mellom-Amerika og Karibien) - 29 slekter og 200 arter. Her finner man stort sett resten av de levendeføderne. Satt ut i stort sett hele verden for å bekjempe mygg.

Micropoecilia picta - en liten fisk som en del oppdrettere sliter med at dør ut etter et par tre generasjoner. Fisken lever gjerne ved utløpet av en bekk hvor all kloakken har samlet seg. Morten fikk voldsomt fin fisk da han hadde kumøkk og salt i vannet.

Gambusia sexradiata er blant de vanligste i hobbyen.

Black Molly. Morten fanget de om natten mens de er søvnige siden de er ekstremt kjappe svømmere.

I Laguna Nicaragua fanget Morten Poecilia Salvatoris (Liberty Molly) i februar i år. Sanden der var kullsvart og vulkansk.

Fangst
Vanligvis er levendefødere lette å fange selv om noen arter er raske.

Det er viktig å holde lokasjoner fra hverandre.

Nesten alle er glad i hardt vann med mye kalk. (Kun halvnebb liker surt vann.) pH 7 – 7,2 opp til pH 8.

Girardinus fra Cuba har gonopodium på halve kroppslengden. Morsomt å vise frem til besøkende.

Ikke fang fiskesuppe i en pose. Fang det du skal ha og pakk i separate poser når du fanger fisk.

Fange mellomstor fisk da små fisk må ha mat hele tiden og sulter ihjel på veien hjem. Fange heller ikke store heller da de tar stor plass å ta med hjem.

Stell
Akvariet må tilpasses fisken du har. Nøytralt til hardt vann. Mye vegetasjon. Mye stein og gjemmesteder er bra. Fisken trives å leke i sterkt lys. Da vil de spise yngelen i mye mindre grad. Yngelen slippes i det grunne varme vannet. Lite planter hos Godeidene i høylandet. De må ha mye stein. Moro å fange mygglarver å fôre med. Ikke fôr for mye. En gang han skulle reise bort fylte han akvariene med mygglarver og kom hjem etter ferien til grå vegger dekket av mygg.

Bra fôring gir mye yngel
Noen følger årstidsvariasjoner. Morten flytter fisk fra Uruguay ut om sommeren og når han tar dem inn igjen yngler de. Lyset påvirker mer enn temperaturen.

Viktig
Vær nøye med lokasjon, hvis du har det.

Mange arter og lokasjoner er og blir utryddingstruet i naturen. Bevarings--prosjektene etterspør fisk fra hobbyen.

Det var senest her forleden etterspørsel fra forskningsinstitutt i Berlin etter fisk de hadde hørt fantes i Skandinavia som var utryddet i naturen.

Morten tar mange med seg av hver art når han er på fangstturer. Gjerne 50 av en art for å unngå innavl.   Hunnene hos levendefødere kan ha spermlagre fra ulike hanner.

Hot tips: Poecilia Scandinavia er en flott klubb.

Takk til Morten for et flott foredrag. Han fikk karaffel og pin.

MedlemsmøteEtter beinstrekk og loddsalg ble det delt ut 41 diplomer. Gratulerer til Benny Rytter Johansen med 17 oppdrett.

Til slutt var det auksjon og loddtrekning. Loddpremiene denne gangen var fra Oslo dyrebutikk og fra en privat sponsor.Tilbake