Logo Overskrift

Julemøte 7. desember 2017

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Pietro Grassi


KlubbmøteJoakim Tryland åpnet med en markering for en av våre eldste medlemmer. Henning Bergseth, mannen til Else Bergseth gikk dessverre bort nylig. Tom Selvåg som kjenner Else og Henning veldig godt hadde et fint kort ord om begge. Else og Henning har vært to meget åpne og vennlige medlemmer med store hjerter for alle i klubben.

Tørrfôr
Flak, Granulat, Pellets, Wafers...
Foredrag v/Per Thoresen: De gamle typene mot de «moderne».
Hva betyr det de inneholder? Tetramin var de første som utviklet tørrfôr på 50-tallet. «Tetra» kommer av det greske 4. De opprinnelige flakene var i 4 farger.

KlubbmøteDoktor Bassleer er et bra granulatfôr med høyt proteininnhold.

Northfin fra Kanada blir nevnt som det beste fôret i verden, noe som nok kan diskuteres.

Jakten på billig protein er viktig for Tetra slik at de kan holde lav pris på fiskefôret.

Artikler om innhold og sammenligning av ingredienser kan dere lese sist i referatet. («Kmuda» gir score fra 1-6 på de ulike merkene, hvor Tetramin bl.a. Får 1 poeng). «New Life Spectrum» er en stor leverandør som selvsagt sier deres eget fôr er best, men har mye bra informasjon.

Spirulina har ikke cellulose i celleveggene og derfor kan også rovfisk spise spirulina. Hvitløk liker fisk godt, og derfor liker fisk å spise fôr med hvitløk.

Fry Starter fra Northfin er ren krill.

New Life Spectrum sitt fôr mener noen er best. Erik Amundsen sier at dette er dårlig da det er alt for lite bindemiddel slik at halve boksen er bøss. Gir også mye avfall i akvariet.

Organix ser ut til å være likt Northfin sine produkter.

Dennerle har også en del bra fôr.

Fischscience fra England har også mye bøss i boksen, men har mye insektmel.

Repashy er et forholdsvis nytt fôr som har store mengder insekter. Svart soldatfluelarver er et raskt voksende insekt som kanskje vi, mennesker en gang også vil spise.

Nå er ikke “naturlig mat” uten motstandere, siden dette ofte er verdifull menneskemat som ikke alle mener bør gis til dyr. Mange av de firmaene vi kjenner best, vil heller lage best mulig mat med utgangspunkt i restprodukter fra næringsmiddelindustrien, og bruke kunstige tilsetninger der de mener det ikke gir problemer. Disse firmaene synes nok heller ikke det skader at deres mat er mye billigere å produsere.

Etter foredraget til Per presenterte Kristian Mørland og Erik Amundsen et spørreskjema for klubben hvor de fortalte litt om tanker de har om hvordan vi kan få enda bedre klubb.

Det ble så rekefest for alle.

PC begynte etter festen med å fortelle om det å lage fôr av restene etter festen. Når man lager rekemix er det viktig med bindemiddel. Da har man gjerne før brukt gelatin som er tungt fordøyelig for fisk. Agar agar som er av vegetabilsk opprinnelse er mye lettere fordøyelig. Kan kjøpes i helsekost (200,- for 20 gram) eller i Asia-butikk hvor det samme koster 12,-.

Axantantin, Erter, Spirulina, Spinat, Vitaminer mm. tilsettes rekemiksen.

KlubbmøteOle Paulsen presenterte så mange levendefôrkulturer. Eddikål, Mikromark, Springlopper, Bananfluer med forkrøplede vinger, Enkytreer, Grindalsmark, Walterorm og Melorm. Ønsker du å kjøpe noe av Ole kan du gjerne kontakte ham.

Kjell Magnus Olsen hadde med Dafnia og Meksikanske tanglopper. Jeg (Tommy) kommer til å prøve å få formert de meksikanske tangloppene og spre dem i klubben.

Det ble et langt, men interessant møte.

Tørrfôr – noen lenker fra Per Thoresen.
Her er lenker til noe av det Per snakket om på desembermøtet, for dere som liker å lese litt om innholdet i boksene dere kjøper.

Først en stor og bra artikkel om tørrfôr, skrevet av “Kmuda” (Vince Dollar) på nettstedet oscarfish.com. Han tar for seg ingredienser som vi ofte ser oppført på boksene, og forteller hva som kan skjule seg bak tilsynelatende uskyldige ord som “fiskemel” og “reker”. Han vurderer også en rekke merker og gir dem poeng fra null til seks: http://www.oscarfish.com/fish-food-ingredients.html

En kommersiell side fra produsenten New Life Spectrum (NLS) har også svært mye interessant å lese, og bra litteraturliste. Ikke overraskende blir det konkludert med at vi må gi fiskene våre bare NLS-mat, men det trenger dere jo ikke å ta hensyn til: http://nlsfishfood.com/nutrition-articles/facts-fish-nutrition

Tre produsenter til, for dere som vil gi mest mulig naturlig mat uten kunstige tilsetninger:

Northfin: http://www.canadian-aquatic-feed.com og http://www.northfinuk.co.uk

Dennerle: http://dennerle.com/en/products/aquarium/feeding

Organix: https://www.soell-organix.deeTilbake