Logo Overskrift

Medlemsmøte 3. mai 2018

Tekst: Tommy Bäckström
Foto: Pietro Grassi


KlubbmøteI dag kom det besøk fra Danmark, Claus Christensen, tidligere CEO i Tropica. Du kan lese mer om hans prosjekter på www.Aquadiscover.com.

«More gear than talent» sier han om seg selv. Hadde vi ikke kjøpt så mye vannplanter hadde han ikke hatt så gøy som han har hatt. Han begynte med vannplanter for 55 år siden.

Riccia fluitans visste man ikke hvor kom fra opprinnelig, kun fra Japanske akvarier. Han har funnet den blant annet vill i Nepal.

Det å ha akvarier er verdens mest avslappende hobby. Det er et nytt skuespill hver eneste år.

I 25 år var han sammen med Holger Windeløv med på å utvikle Tropica som de solgte i 2007 til et investeringsselskap. De har nå et gartneri på 10.000 m2.

Claus har vært de fleste steder i verden for å finne vannplanter. Han forteller mer om dette i dag, samt om hva vi kan gjøre. Nå jobber han fulltid med å reise i forbindelse med akvaristisk innhold.

KlubbmøteMadagaskar
Øya ligger øst for Mocambiques kyst, og er verdens fjerde største øy.

KlubbmøteAponogeton madagaskariensis er en av de flotteste planter du kan ha. En knollplante med nettingblader. I jungelen er GPS meget viktig. I elven kan bladene ofte være helt dekket av mudder. Det vokste også Fissidens sammen med Aponogeton. Hvorfor har den huller? Det er for at bladene ikke skal blafre i filler i sterk strøm på samme måte man har huller i store bannere. De tåler fint 31 grader, men må da ha kraftig lys. Fra 24 grader til 28 grader må lysmengden dobles. 31 grader skal lyset firedobles i forhold til 25 grader. Dette gjelder veldig mange planter. Madagaskariensis har ikke alltid knoll, men kan også ha lange rhizomer. Planten finnes i enorme mengder og knollene spises av de lokale. Den har en nøtteaktig smak.

Madagaskar er verdens fattigste land som ikke er i krise (krig etc.) ca. 80% av befolkningen lever for under $1 om dagen.

Podostemaceae finnes ved kraftig strømmende vann. De sitter meget godt fast, og dør om man fjerner den. Utrolig vakker og spennende plante som også finnes i Brasil. Den får sporer som mose/bregner. Claus brukte også Google Maps og fant planter i elvene på bildene og reiste da dit.

Brasil
I 2002 reiste Claus til Brasil og besøkte blant annet steder han så på Google Maps. Verdens største sumpområde, Pantanal, tilføres vann fra grunnen. Så mye som 25 kubikkmeter vann i sekundet.

Vannhyasint finnes i to stadier. Frøplantestadiet som en palmeliknende bunndekkende plante. Når den når overflaten endrer den seg til flyteblader slik de fleste kjenner den. Planten må fotograferes om morgenen siden da solen kommer frem begynner en voldsom fotosyntese slik at vannet blir grumsete av oksygenbobler.

Fra sommer til vinter i Bonito, Pantanal, er det samme vannverdier, både kjemisk og temperatur, men planteveksten var enormt forskjellig. Det er KUN lyset som der påvirket den enorme forskjellen. Hardt vann med kalk i bunnen er ikke nødvendig uegnet for planter.

Når planter strekker seg og blir lange er det gjerne fordi man har for lite lys. Med moderne LED-lys er det mye enklere å få nok lys til plantene, og da vil disse plantene gjerne bli bunndekkende.

KlubbmøteI Bonito er det nok av næring i vannet. Det er laterittjord med mye jern og mikronæringsstoffer. Kalsium er viktig (8mg/liter er bra, det tilsvarer KH 4-5). Norge har nok rundt 2. Viktig å få vannet hardere om man vil ha mye plantevekst. Tilsett Bikarbonat (Bakepulver) det øker KH. Norge har 1/10 av hardheten i vannet i Danmark.

Ikke ha luftpumpe i planteakvarier da CO2 luftes ut. CO2 er det viktigste for plantevekst. CO2 - KH - pH er alle avhengige av hverandre. Øker man KH blir de andre verdiene mer stabile. Det er også viktig for planter og fisk.

Nepal
Han reiste på ekspedisjon til Nepal for å finne vannplanter i lavlandet. Pistia, Marselia, Vallisneria m.fl. Limnofilia får en helt annen vakker overvannsvariant. For å reise rundt reiste mann med «elefantbuss». Han leide en ledig elefant og reiste rundt. Elefantføreren hadde 36 kommandoer kun for å styre snabelen. Elefanten plukket planter og hentet vannprøver for ham med snabelen. Meget behagelig måte å gjøre undersøkelser på. Kanskje en ny idé til deg PC? :-)

Det var her han fant Riccia i vill tilstand. Den har alltid vært dyrket under vann før, men etter observasjoner i Nepal begynte de å dyrke den over vann hos Tropica. Den gror selvfølgelig også godt under vann.

Planteforsendelse
Om plantene er for fuktige kan de mugne når man sender dem. Om det er for tørt tørker de inn. Han fikk en genial idé en gang han spiste sandwich på en flyplass. To tynne svamper som man vrir opp i vann og legger planten mellom. Så i en konvolutt som man kan sende i posten.

KlubbmøteIn vitro
Planter fra Tropica er nå laget i laboratoriet under sterile forhold for å unngå smitte. Da reker ble populære ble dette viktig da de er veldig følsomme for giftstoffer. Zink og bly var ofte et problem i planter fra Østen. Man tar noen få celler i steril vevskultur uten alger, snegler eller andemat. Næringsmediet er sukkervann som fungerer fint uten gjæring så lenge det er sterilt.

Laos
Dette er et land som ikke har kyst. Dette har nyåpnede områder etter at det er ryddet for bomber fra Vietnamkrigen. Der var det meget store krukker fra 1000-2000 år tilbake. I de 1000 krukkene var det vann som aldri helt fordampet. Og i hver krukke var det helt forskjellige vannplanter. Dessverre rakk han kun å sjekke et titalls krukker før han måtte reise videre.

KlubbmøteEtter foredraget ble det auksjon. Her var det virkelig mange planter. Mye spennende fra Tropica. Så ble det diplomutdeling og en meget lang auksjon av klubbmedlemmenes egne planter da Claus måtte reise raskt hjem. Loddpremiene var blant annet sponset av nettakvariet.net