Meny Lukk

Klubbauksjon – Pakking og merking av fisk

Sånn pakker du en fiskepose.

Det skal være lite vann og mye luft i poser med fisk!! Ikke sammenlign vannmengden med det som pakkes i dyrebutikkene. Disse posene er beregnet for å bringes rett hjem. På akvarieauksjonene kan fiskene være i posene i opptil ti timer før de slipper ut.

Her er det 100 % nødvendig med masse luft om fiskene skal overleve!

    Ha vannet og fisken i posen. Vannet fisken har med seg i posen skal stamme fra akvariet der fisken har bodd.

  1. Sett posen foran deg på et bord slik at posen hviler på bordet. Ikke slipp posen under noen omstendighet. Fisk og vann vil da renne ut.
  2. Grip sammen den øverste delen av posen med et knyttnevegrep. Du skal nå, om du har lykkes, ha fanget luften i posen. Posen vil bule ut, slik den gjør når du kjøper fisk i butikken. Gjør den ikke det, prøv på nytt.
  3. Hold knyttnevegrepet stramt så luften ikke slipper ut. Ta din ledige hånd, mens du fortsetter å klype med den andre. Vær rask. Ta tak i øverste del av posen og vri rundt to til tre ganger, behold knipetaket med den andre hånden.
  4. Nå gjelder det å handle raskt. Ta strikken som du har liggende klar ved siden av posen i din frie hånd. Slå strikken stramt to ganger rundt posens snurpede topp, omtrent der du holder knipetaket med din andre hånd.
  5. Brett så ned øvre delen av posesnurpen, så den brettes over strikken. Fortsett å snurre strikken rundt den nå nedbrettede toppen. Fest strikken stramt! Bruk gjerne mer enn en strikk.
  6. Om posen blir slunken eller klapper sammen, har du mislykkes. Prøv igjen! Om du aldri har gjort dette før, så vent med å putte fisken oppi og prøv til du får det til. Posen skal være fylt med luft og kjennes hard. Dersom fisken pakkes i to poser legger du den første posen oppi den andre etter at du har fanget luften i den første. Hyssing egner seg ikke til å lukke poser med. Teip egner seg heller ikke til å lukke poser med.

I et syltetøyglass, isboks eller lignende.

Noen fisker ødelegger posene mer enn andre. Mange maller kan stikke eller gnage hull på posene, og bør derfor pakkes i syltetøyglass, isbokser eller lignende. Store maller som gibbiceps og pleco over 15 cm SKAL pakkes i passende balje, bøtte eller isboks. Husk at kravet til mye luft i forhold til vann også gjelder her, og at du må ha lokk eller annet egnet dekke over fisker som kan hoppe ut.
Ciklider er ofte fisker som angriper hverandre, og bør derfor som hovedregel alltid pakkes alene.

Poser til å pakke fisk, med buet bunn, og som er egnet for auksjon får du kjøpt av kasserer.

Merking av objektene

Alt som selges på auksjonen skal være tydelig og grundig merket. Bruk kulepenn eller vannfast tusj. Skriv helst på selvklistrende merkelapper, med lim som tåler vann. Eventuelt bruk teip til å feste papirlapper, men pass på at teipen tåler vann, og at posen ikke skades når du fester lappen.

Alle objekter skal merkes med:

  1. Medlemsnummer.
  2. Navn.
  3. Hva det er. Posene merkes med antall hanner, hunner og yngel – i den rekkefølgen. 1-3-5 betyr altså én hann, tre hunner, fem yngel. Er det f.eks. ingen hanner i posen skrives det slik: 0-3-5.

Spesielle fisk, for eksempel viltfangede, bør du merke med hvor de kommer fra. Barn av viltfanget fisk er ikke viltfanget fisk. Dette er første generasjon etter viltfangst.

Vanlige forkortelser som gjerne kan brukes når posene merkes:

  • VF = Viltfanget fisk (fisk som ikke er født i fangenskap)
  • F1 = Første generasjon etter VF.
  • F2 = Andre generasjon etter VF.

Eksempel på riktig merking av fisk:

Planter merkes med populærnavn eller latinsk navn, gjerne begge.

Minstepris:
Har du objekter av stor verdi bør du sette en minstepris på dem. Ikke sett minsteprisen for høy.