Meny Lukk

Pakking av fisk

OAK skal avholde symposium i 2025.
Les mer om symposiet her.

I plastpose

Du skal ALLTID bruke poser som er beregnet på akvariefisk. Dette er poser i tykk plast og uten skarpe hjørner. Brødposer eller poser fra fruktdisken på Rema 1000 er IKKE egnede til å pakke akvariefisk. Det hjelper ikke om du bruker to eller flere av disse posene per pakking! Til storauksjon (eg. til alle auksjoner) skal man bruke akvarieposer som har minst 50 % av den nedre 1/3-del av posen uten trykk. Dette for at kjøper (og videokamera på storaksjonen) skal kunne se hva som er i posen.

Poser med for mye trykk vil bli forlangt ompakket ved mottaket.

Oslo Akvarieklubb har godkjente poser for salg på medlemsmøtene.

Tips: Dersom du kjøper godkjente poser koster de kr 5,-.

Sånn pakker du en fiskepose.
Det skal være lite vann og mye luft i poser med fisk!!
Ikke sammenlign vannmengden med det som pakkes i dyrebutikkene. Disse posene er beregnet for å bringes rett hjem.
På akvarieauksjonene kan fiskene være i posene i opptil ti timer før de slipper ut.

Her er det 100 % nødvendig med masse luft om fiskene skal overleve!

  1. Ha vannet og fisken i posen. Vannet fisken har med seg i posen skal stamme fra akvariet der fisken har bodd.
  2. Sett posen foran deg på et bord slik at posen hviler på bordet. Ikke slipp posen under noen omstendighet. Fisk og vann vil da renne ut.
  3. Grip sammen den øverste delen av posen med et knyttnevegrep. Du skal nå, om du har lykkes, ha fanget luften i posen. Posen vil bule ut, slik den gjør når du kjøper fisk i butikken. Gjør den ikke det, prøv på nytt.
  4. Hold knyttnevegrepet stramt så luften ikke slipper ut. Ta din ledige hånd, mens du fortsetter å klype med den andre. Vær rask. Ta tak i øverste del av posen og vri rundt to til tre ganger, behold knipetaket med den andre hånden.
  5. Nå gjelder det å handle raskt. Ta strikken som du har liggende klar ved siden av posen i din frie hånd. Slå strikken stramt to ganger rundt posens snurpede topp, omtrent der du holder knipetaket med din andre hånd.
  6. Brett så ned øvre delen av posesnurpen, så den brettes over strikken. Fortsett å snurre strikken rundt den nå nedbrettede toppen. Fest strikken stramt! Bruk gjerne mer enn en strikk.
  7. Om posen blir slunken eller klapper sammen, har du mislykkes. Prøv igjen! Om du aldri har gjort dette før, så vent med å putte fisken oppi og prøv til du får det til. Posen skal være fylt med luft og kjennes hard. Dersom fisken pakkes i to poser legger du den første posen oppi den andre etter at du har fanget luften i den første. Hyssing egner seg ikke til å lukke poser med. Teip egner seg heller ikke til å lukke poser med.

I et syltetøyglass, isboks eller lignende.
Noen fisker ødelegger posene mer enn andre. Mange maller kan stikke eller gnage hull på posene, og bør derfor pakkes i syltetøyglass, isbokser eller lignende. Store maller som gibbiceps og pleco over 15 cm SKAL pakkes i passende balje, bøtte eller isboks. Fisk som er over 15 cm, dersom du ikke har tilgang på ekstra STORE dertil egnede akvarieposer, bør pakkes i isbokser, bøtter eller baljer. Husk at kravet til mye luft i forhold til vann også gjelder her, og at du må ha lokk eller annet egnet dekke over fisker som kan hoppe ut.

Hvor mange skal det være i posen/boksen?
Dette er avhengig av flere ting. Stimfisker skal alltid selges i stim. Det bør være minimum 5-8 fisk i posen, avhengig av type fisk/størrelse.

Har du et akvarium med tre gjenlevende neontetra som du vil kvitte deg med selges de ikke på storauksjon, men prøv å selge disse via for eksempel Akvaforum eller på en klubbauksjon. Se hva som kan selges på storauksjon.

Fisker der hannen er svært dominerende bør selges alene eller i ratio en han og flere hunner. For eksempel skal en kampfiskhann aldri bare gå sammen med kun en hunn, og den skal derfor heller ikke selges slik. Guppy er også fisker som selges samlet. Du vil oppnå høyere pris for objektet, og kjøperen får en skikkelig mengde fisk. En vanlig og god fordeling av guppy er 3 eller flere hunner 2 hanner. Ciklider er ofte fisker som angriper hverandre, og bør derfor som hovedregel alltid pakkes alene.
Mange Ciklider er fisker som kan ta hull på posene. Det er derfor nødvendig med to sterke fiskeposer for noen fisker.

Har du et lekspar som skal selges gjør du det på følgende måte:
Pakk to poser som settes sammen med en strikk, eller samles i en stor pose. Fiskene vil bli stressete av flytting og trange omgivelser og kan skade hverandre. Skadede fisk oppnår lavere pris og er upassende for salg. Har du lekspar, selg dem alltid samtidig, ikke en og en. Det gir bare lavere pris.

Skal du selge to eller flere fisker av samme art som i en pose vil skade hverandre, men som i et passende akvarium kan leve sammen, må du pakke dem hver for seg. Du bør allikevel selge dem samlet, selv om de ikke er lekspar. Husk å merke posene riktig.

Planter pakkes i klare plastposer.

Det er du som selger som har ansvaret for at objektene er korrekt pakket!